CHARKOV - Vloekend en tierend speelde Wesley Sneijder woensdagavond de EK-wedstrijd tegen Duitsland uit.

De regisseur van Oranje voelde de krachten wegvloeien uit de benen waarmee hij zo vaak kan toveren.

Na de tweede nederlaag op het EK, waardoor het Nederlands elftal op de rand van uitschakeling staat, kwam Sneijder tot een harde conclusie.

''De automatismen die er jarenlang in gezeten hebben, zijn weg. Het gaat zo niet goed. Onverklaarbaar hoe dat kan'', zei de middenvelder voordat hij Charkov wéér met een kater verliet.

Kwakkelen

Van het elftal dat op het WK van 2010 de finale bereikte, staan er negen nog steeds in de basis. Alleen Jetro Willems (voor de gestopte Giovanni van Bronckhorst) en Ibrahim Afellay (die de voorkeur krijgt boven Dirk Kuijt) zijn nieuw in de ploeg.

Voor en na het WK speelde Oranje zó dominant, dat het nauwelijks te verslaan was. Nu is het elftal van bondscoach Bert van Marwijk al sinds de laatste EK-kwalificatiewedstrijd vorig jaar tegen Zweden aan het kwakkelen. Het Nederlands elftal won alleen de oefeninterlands tegen Engeland, Slowakije en Noord-Ierland.

''De automatismen van toen komen maar niet terug. Dat vind ik een beetje gek'', aldus Sneijder. ''De conclusie van de wedstrijd tegen Duitsland is dat zij slimmer en meer als team hebben gespeeld."

"Misschien moeten we de komende dagen wel alles anders gaan doen. Het is namelijk zaak dat we ons voor de wedstrijd tegen Portugal gaan richten op het terugkrijgen van die automatismen.''

Ontsnappingsroute

Oranje maakte het Duitsland pas moeilijk toen het met vier aanvallers ging spelen en Rafael van der Vaart op de plek van Mark van Bommel kwam te staan. ''In de rust hebben we tegen elkaar gezegd: we moeten er 45 minuten voor gaan."

"We gingen alles of niets spelen en dat lukte nog bijna ook. Natuurlijk zit er met iemand als Van der Vaart meer voetbal in de ploeg. Maar verdedigend zijn we ook kwetsbaarder. Daar moeten we de komende dagen over nadenken.''

De vicewereldkampioen staat na twee wedstrijden op het EK nog met lege handen, maar er loopt nog een ontsnappingsroute naar de kwartfinales. Sneijder: ''Ik had me vooraf niet voorgesteld dat we na twee wedstrijden nog geen punt zouden hebben."

"Maar we hebben nog kans, dus we moeten geloof en vertrouwen blijven houden. Ik vlieg namelijk liever weer naar Krakau, dan terug naar Amsterdam."