HOOFDDORP - Het Nederlands elftal kan voor een unicum zorgen in de EK-geschiedenis. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk heeft na twee nederlagen nog kans op het bereiken van de kwartfinales.

Indien Duitsland zondag Denemarken verslaat en Nederland met minimaal twee doelpunten verschil weet te winnen van Portugal, is Oranje alsnog door naar de kwartfinale.

Denemarken, Portugal en Nederland komen dan op drie punten uit, waarna het doelsaldo in de onderlinge duels gaat tellen. De uitslagen van de wedstrijden tegen Duitsland worden daarin niet meegenomen.

Ook Portugal kan voor dit unicum zorgen. Als Duitsland wint van Denemarken en Portugal verliest met slechts één doelpunt verschil, gaan zij naar de volgende ronde met twee nederlagen.

Zeventien jaar geleden

Denemarken en Duitsland brachten Oranje twee opeenvolgende nederlagen toe, dat gebeurde voor het laatst zeventien jaar geleden, toen Nederland verloor van Tsjechië en Wit-Rusland.

Ook was de 2-0 achterstand bij rust bijzonder. Nederland overkwam dat nog nooit bij een WK of EK.

De 2-1 van Robin van Persie was pas het eerste doelpunt van Oranje dit toernooi, waarmee nu alle ploegen gescoord hebben. Nederland was het enige land dat nog wachtte op een doelpunt.