CHARKOV - Het Nederlands elftal heeft woensdagavond in Charkov met 2-1 verloren van Duitsland.

Oranje heeft nog maar een kleine kans om door te gaan naar de kwartfinale van het EK.

De Duitsers waren het grootste deel van de wedstrijd oppermachtig in de hitte van de Oekraïense stad, waar de temperatuur rond de dertig graden was.

Mario Gomez scoorde voor rust al twee keer voor de Duitsers, die met zes punten uit twee duels bijna zeker zijn van de kwartfinale.

Het puntloze Oranje moet zondag in de laatste speelronde van groep B ruim winnen van Portugal en hopen dat Duitsland de Denen verslaat.

Beladen

Nederland begon nog goed aan het beladen duel. Robin van Persie kreeg in de zevende minuut al een levensgrote kans na een prachtige pass van Mark van Bommel. De volley van de spits was te slap om het doelman Manuel Neuer lastig te maken.

Twee minuten later kwam Oranje met de schrik vrij toen een schot van Mesut Özil via de paal in de handen van Maarten Stekelenburg belandde. Vlak daarna probeerde Van Persie het met rechts, maar hij mikte naast.

Halverwege de eerste helft ging het mis in de defensie van Nederland. Bastian Schweinsteiger had een splijtende pass in huis en vond Gomez die helemaal vrij stond. De aanvaller die tegen Portugal (1-0) al het enige doelpunt maakte, schoot simpel binnen.

In het vervolg van de eerste helft slaagde Oranje er niet meer in om aanvallend iets te laten zien. Duitsland was juist veel gevaarlijker. Holger Badstuber kreeg in de 37e minuut een enorme kopkans, maar Maarten Stekelenburg had een geweldige redding in huis. Een minuut later was Gomez met een knap schot alsnog trefzeker.

Ingrijpen

In de rust kon Bert van Marwijk niet anders dan ingrijpen. De bondscoach haalde Van Bommel en Ibrahim Afellay naar de kant en bracht Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar in de ploeg.

Ondanks de verse krachten bleef Duitsland de bovenliggende partij. Mats Hummels wandelde kort na de pauze rustig door de verdediging van Oranje, maar hij vond tot twee keer toe Stekelenburg op zijn weg.

In de laatste twintig minuten perste Nederland er nog een offensief uit. Van Persie maakte in de 73e minuut eindelijk zijn treffer. Oranje ging er weer in geloven, maar echt aanspraak op de zege maakte de ploeg niet meer.

Lees alles over het EK op de special van NUsport