WARSCHAU – PSV-doelman Przemyslaw Tyton begon de voorbereiding op het EK als derde keeper van Polen. Maar dinsdag in de beladen wedstrijd tegen de Russen speelde hij de hele wedstrijd.

Door Daan Dekker

Tijdens de voorbereiding schoof Tyton al op in de hiërarchie omdat tweede doelman Lukasz Fabianski met een schouderblessure moest afhaken.

Toen Arsenal-keeper Wojciech Szczesny in de eerste wedstrijd tegen Griekenland met rood naar de kans moest, kreeg de PSV’er zijn kans.

Die greep hij meteen, zijn eerste actie in het duel tegen de Grieken was het stoppen van een penalty en ook tegen de Russen was Tyton op geen fout te betrappen. Al wil hij de aandacht niet op zichzelf vestigen. “We hebben het met het hele team gedaan.”

“De Russen speelden een goede wedstrijd, maar wij ook, met veel passie. Met een beetje geluk pak je drie punten. Maar we speelden goed, dit punt is belangrijk voor ons.”

Prachtig

Het was niet zomaar een wedstrijd waarin Tyton mocht keepen. Door de Poolse media werd het treffen met de gehate Russen omschreven als één van de belangrijkste wedstrijden uit de geschiedenis van het Poolse voetbal.

“De supporters waren fantastisch, zo fanatiek,” zegt de oud-speler van Roda JC. "Dit is prachtig om mee te maken. Voor het toernooi zeiden de mensen: Tyton is derde keeper, maar nu speel ik.”

In de laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië mag Szczesny na een schorsing van één wedstrijd weer spelen. Tyton geeft zich echter niet zomaar gewonnen. “Ik hoop dat ik tegen Tsjechië ook mag keepen.”

De opdracht voor komende zaterdag is voor de Polen in ieder geval duidelijk. Ze moeten hun laatste wedstrijd winnen, anders liggen ze uit het toernooi.