WROCLAW - Tsjechië heeft dinsdag door een flitsende start een overwinning behaald op Griekenland. In Wroclaw werd het 2-1.

De ploeg heeft na de zeperd tegen Rusland (1-4) in het eerste EK-duel nu weer zicht op het bereiken van de kwartfinales.

De Grieken hadden vooraf aangekondigd op de aanval te spelen, maar werden vanaf het begin volledig overrompeld door de snelle combinaties van de Tsjechen.

De Griekse bondscoach Fernando Santos had vanwege een blessure en een schorsing het hart van zijn defensie noodgedwongen moeten wijzigen en dat was het eerste kwartier goed te merken.

Kluts kwijt

Al in de derde minuut vond Tomas Hübschman met een splijtende pass door het midden zijn ploeggenoot Petr Jiracek die koel afrondde, 1-0.

Drie minuten later was het alweer raak toen vleugelverdediger Theodor Gebre Selassie, de eerste donkere speler ooit voor Tsjechië, de achterlijn haalde en Vaclav Pilar de bal met zijn knie kon binnenglijden.

Pilar scoorde afgelopen vrijdag ook tegen Rusland. Onder aanvoering van Jiracek bleef Tsjechië de aanval zoeken waardoor de Griekse verdedigers meer en meer de kluts kwijtraakten.

Niets leek de Grieken bespaard te blijven toen na ruim 20 minuten ook nog doelman Kostas Chalkias, met 38 jaar de oudste EK-speler, geblesseerd uitviel.

Roemloos

Maar de Tsjechische storm luwde en tweede doelman Michalis Sifakis kreeg in het restant van de eerste helft alleen nog een schot van Tomas Rosicky te verwerken. Aan het einde van de eerste helft werd een doelpunt van Georgios Fotakis afgekeurd vanwege buitenspel.

Het was Tsjechië zelf dat de Grieken aan het begin van de tweede helft nog enig geloof op een goed resultaat gaf. Chelsea-doelman Petr Cech blunderde door een ogenschijnlijk eenvoudige voorzet grabbelend voor de voeten van de Griekse invaller Theofanis Gekas te brengen. Die profiteerde dankbaar.

In het vervolg probeerde Griekenland nog wel, maar de vele lange ballen stichtten nauwelijks nog gevaar. Voor Griekenland dreigt een roemloos einde van het EK. De Grieken hebben na twee duels één punt, Tsjechië heeft er drie.

Het succes van Tsjechië staat vooralsnog los van het optreden van steraanvaller Milan Baros die al tijden met zijn vorm worstelt en dinsdag al na iets meer dan een uur gewisseld werd. De spits van Galatasaray viel een fluitconcert van zijn eigen fans ten deel.