HOOFDDORP - Ronaldinho en Flamengo zijn definitief uit elkaar. De 32-jarige Braziliaan nam donderdag na een rumoerige week het heft in eigen handen en stapte naar de rechter om zijn contract te laten ontbinden vanwege achterstallige betalingen.

De rechter keurde de aanvraag goed. Ronaldinho heeft Flamengo nu aangeklaagd voor een bedrag van ruim zestien miljoen euro vanwege niet ontvangen salaris, bonussen en gemist inkomen vanwege het handelen van de club.

Flamengo heeft de situatie bevestigd. "We hadden deze reactie niet verwacht van hem. Maar niemand is groter dan de club. Niemand", stelde president Patricia Amorim in een eerste reactie.

Gejuich

Het nieuws over het vertrek van Ronaldinho werd door de fans zowel bij de club als op internet met gejuich ontvangen. De relatie tussen de club, supporters en de speler was al weken slecht en de geruchten over een vertrek van Ronaldinho werden steeds sterker.

De afgelopen wedstrijden werd Ronaldinho steevast uitgefloten door de fans van Flamengo vanwege zijn nonchalante instelling op het veld. Er werd zelfs een handtekeningenactie gestart voor een vertrek van de oud-speler van FC Barcelona en AC Milan.

Deze week kwam de situatie tot een climax nadat Ronaldinho drie dagen afwezig was op de training en hij een dag langer wegbleef zonder de club te informeren.

Druppel

Hierdoor liep hij een oefenduel mis. Dat was de druppel voor de club. De speler besloot echter de reactie van Flamengo niet af te wachten en stapte zelf naar de rechter.

"We willen alleen spelers bij Flamengo die het een eer vinden om voor de club uit te komen. De club wordt er alleen maar beter van door zijn vertrek", stelde de club in een verklaring.

De voormalig wereldvoetballer van het jaar werd vorig jaar januari als een ware held binnengehaald bij de club, maar al snel ging het bergafwaarts met de populariteit van de aanvoerder.

Het staatskampioenschap werd nog wel gewonnen, maar daarna volgde een matige vertoning in de competitie. Flamengo bleef ondermaats presteren en de duur betaalde Ronaldinho kreeg steeds vaker kritiek.

Escapades

De speler kwam vooral in het nieuws vanwege escapades met vrouwen en extravagant stapgedrag. Toen vorige maand een dramatische uitschakeling volgde in de groepsfase van de Copa Libertadores waren de fans helemaal klaar met hem.

Ronaldinho had nog een contract bij Flamengo dat hem tot medio 2014 aan de club verbond.

Doordat hij dit seizoen nog niet meer dan zeven duels heeft gespeeld voor Flamengo, is het mogelijk voor de middenvelder om nog voor een andere Braziliaanse club uit te komen.

De kans is groot dat bij Gremio het geval zal zijn, de club waar hij zijn loopbaan begon. Ronaldinho speelde in bijna anderhalf jaar in 74 duels voor Flamengo en kwam daarin 28 keer tot scoren.