RIO DE JANEIRO - Ronaldinho heeft een nieuw negatief hoofdstuk aan het toch al verre van succesvolle verblijf bij zijn club Flamengo toegevoegd.

Door Jan Willem Zeldenrust

De voormalig wereldvoetballer van het jaar miste woensdag zijn derde training op rij. Voor de eerste twee had hij verlof gekregen om zijn zieke moeder te bezoeken, maar de 32-jarige aanvoerder van het team besloot een dag later dan gepland terug te keren in Rio de Janeiro.

Hij miste hierdoor de vlucht voor een oefenduel dat Flamengo donderdag speelt.

Het incident volgt op een aanhoudende stroom van conflicten met de club en de fans. Flamengo kende sinds de komst van Ronaldinho ruim een jaar geleden nauwelijks successen en begon de competitie met twee gelijke spelen weer matig.

Ronaldinho wordt als de hoofdschuldige aangewezen. Afgelopen weekend werd hij voortijdig naar de kant gehaald. Onder een groot fluitconcert van de fans verliet hij het veld.

De supporters organiseren vrijdag een protest waarbij handtekeningen worden verzameld voor het vertrek van Ronaldinho.

Spanning

De spanning tussen de club en de speler, en zijn broer en manager Assis, loopt ondertussen ook op. De club heeft een achterstand van ruim een miljoen euro op het salaris van Ronaldinho.

Als gevolg hiervan stapte Assis vorige week de fanshop van Flamengo binnen en liep met enkele tientallen shirtjes de winkel uit.

"Als de club mijn broer niet betaalt, hoef ik hiervoor ook niet te betalen", luidde het commentaar van Assis. Eerder volgden al meerdere aanvaringen vanwege het stapgedrag van de speler.

De dagen van Ronaldinho bij Flamengo zijn zo goed als geteld. De voormalig sterspeler van FC Barcelona is te duur en toont geen enkele motivatie om langer bij de club te blijven.

Kritiek

Ook Romario liet zich kritisch uit over de hem: "Hij is op dit moment voetbaltechnisch, maar ook fysiek, niet sterk genoeg." Die houding komt hem duur te staan.

Ronaldinho werd uit de voorselectie voor de Olympische Spelen gelaten en kreeg ook geen uitnodiging voor het nationale elftal dat in deze periode enkele oefenduels speelt. Hiermee lijkt deelname aan het WK in 2014 in eigen land verder weg dan ooit.