ROTTERDAM - Bondscoach Bert van Marwijk verwacht dat Joris Mathijsen (hamstringblessure) de eerste EK-wedstrijd tegen Denemarken gaat halen.

''Ik verwacht niet dat ik maatregelen hoef te nemen'', zei de trainer. ''Het gaat de goede kant op.''

Mathijsen viel zaterdag tegen Bulgarije uit, maar herstelt sneller dan verwacht van een verrekking in zijn linkerhamstring. ''Er staat tien tot vijftien dagen voor, maar ik hoop dat het iets sneller zal zijn. De prognose is dat hij de eerste wedstrijd gaat halen."

Een MRI-scan wees maandag uit dat Mathijsen geen scheurtje heeft opgelopen in zijn hamstring. De medische staf van Oranje houdt het herstel van dag tot dag in de gaten. Oranje begint het EK op 9 juni tegen Denemarken.

Sneijder

Problemen verwacht Van Marwijk ook niet met Wesley Sneijder, die woensdag tegen Slowakije geblesseerd uitviel met een enkelblessure.

Wilfred Bouma daarentegen is voor de zekerheid voor onderzoek naar het ziekenhuis, nadat hij met zijn hoofd in het begin van het duel hard tegen teamgenoot John Heitinga botste.

Afellay

De bondscoach reserveerde mooie woorden voor Ibrahim Afellay. ''Hij is een uitzonderlijk talent'', zei hij over de speler van FC Barcelona, die bijna het hele seizoen wegens een zware knieblessure miste. "Zo iemand heeft gelukkig weinig ritme nodig.''

Afellay arriveerde pas maandag bij Oranje, omdat hij vrijdag nog de finale van de Spaanse beker moest voetballen. ''We hadden hem er liever eerder bij gehad'', zei Van Marwijk. ''Maar dat kon niet. Gelukkig is hij er nu. Misschien heb ik risico met hem genomen. Maar hij is heel gebleven.''

Van Marwijk was wisselend tevreden over Stijn Schaars, die het in plaats van Jetro Willems als linksback mocht proberen.

''Hij wisselde sterke momenten met mindere momenten af'', zei hij. ''Ik vond Ron Vlaar goed invallen voor Bouma'', aldus de bondscoach. ''Al was het natuurlijk wel jammer dat Bouma niet verder kon.''