HOOFDDORP - Engeland moet het komende maand op het EK stellen zonder Gareth Barry.

De middenvelder van Manchester City (53 interlands) liep zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Noorwegen (1-0 winst) liesblessure op.

Bondscoach Roy Hodgson heeft Everton-speler Phil Jagielka opgeroepen als vervanger. De 29-jarige verdediger speelde sinds zijn debuut in 2008 elf interlands voor ‘The Three Lions’.

Engeland opent het EK op maandag 11 juni met een duel met Frankrijk. Daarna neemt de ploeg het in de poule ook nog op tegen Zweden en gastland Oekraïne.

Eerder haakte derde doelman John Ruddy al af bij de Engelsen. Hij wordt vervangen door Jack Butland.

Prominente plaats

''Het is verschrikkelijk jammer Gareth kwijt te raken, niet alleen omdat hij tot mijn oorspronkelijke groep van 23 man behoorde, maar omdat hij de laatste paar jaar een prominente plaats innam in het Engelse team", zei Hogdson.

"Ik weet hoe graag hij mee had gedaan aan het toernooi, maar ik weet ook zeker dat hij na het EK nog veel kan betekenen voor Engeland."

De 29-jarige Jagielka, die negen keer in het Engels elftal speelde, is normaal gesproken een centrale verdediger. De veelzijdiger Phil Jones was onder anderen geselecteerd voor die positie maar kan ook gemakkelijk een linie opschuiven.

De keus voor Jagielka is een streep door de rekening van Jordan Henderson. De middenvelder van Liverpool stond stond op de reservelijst van Hodgson.