AMSTERDAM - Arjen Robben kon een bizarre week zaterdagavond toch nog met een glimlach afsluiten.

De aanvaller van Bayern München waande zich tijdens de oefeninterland tegen Bulgarije (1-2) in de Amsterdam Arena in een warm bad, zo liefkozend werd hij ontvangen door het Oranjelegioen.

Het contrast met het oefenpotje dinsdag in München tegen Bayern kon bijna niet groter. ''Je bent de lul of je bent de held'', concludeerde Robben zaterdag zelf.

Een aparte week, zo omschreef de 28-jarige aanvaller de periode van de Champions Leaguefinale tegen Chelsea tot en met de interland tegen Bulgarije. ''Ik snap dat jullie nu graag willen terugblikken'', zei Robben tegen het verzamelde journaille.

''Maar ik kijk liever naar voren. De knop moet weer om. Ik heb een nieuw doel voor ogen, het EK. Hoe meer tijd er overheen gaat, hoe makkelijk het wordt om alles wat is gebeurd achter me te laten.''

Strafschop

Robben was vorige week zaterdag 'de lul' toen hij in de verlenging van de Champions Leaguefinale een strafschop miste. Bayern moest uiteindelijk, uitgerekend voor eigen publiek, in de strafschoppenserie buigen voor Chelsea.

Robben had op dat moment het liefst naar een onbewoond eiland willen gaan, maar moest drie dagen later in hetzelfde stadion opnieuw aantreden. Ditmaal met Oranje, voor het zogeheten compensatieduel dat was voortgevloeid uit de rel tussen de KNVB en Bayern over de blessure die Robben tijdens het WK opliep.

De Bedummer viel een kwartiertje voor tijd in, maar de ontvangst was niet zoals hij gehoopt had. Een deel van de Duitse supporters floot Robben bij ieder balcontact uit. Na afloop wilde de aangeslagen international geen commentaar geven.

Ovationeel applaus

De fans van Oranje lieten zaterdag blijken dat Robben bij hen wél in het hart zit, ook al miste hij in de WK-finale een levensgrote kans. Robben werd toegezongen als een held en betrad onder een ovationeel applaus het veld.

''Ik wil graag het Nederlandse publiek bedanken. Het is super als je zoveel steun krijgt, dit was wel even wat anders'', aldus Robben. ''Zo'n week heb ik nog nooit meegemaakt, dat gaat ook niet in je koude kleren zitten. Maar dat is voetbal. Je bent de lul of je bent de held."

"Ik ben blij dat het allemaal achter de rug is. Die wedstrijd van dinsdag was bij voorbaat al voor niemand goed en leuk. Nu richt ik me op andere dingen. Ik ben nu volledig gefocust op het EK. We hebben tegen Bulgarije gezien dat er nog wel wat werk aan de winkel is.''