MÜNCHEN - Chelsea heeft voor de eerste keer beslag gelegd op de Champions League. De Londenaren versloegen zaterdagavond Bayern München. Na officiële speeltijd was het 1-1. De penaltyserie, door Didier Drogba beslist, eindigde in 4-3.

Arjen Robben miste in de verlenging een strafschop voor Bayern, die beslissend had kunnen zijn.

De ontmoeting kende het spelverloop dat was verwacht. Bayern München, in eigen stadion, viel aan. Chelsea, door schorsingen en blessures nog zwaarder getroffen dan de opponent, verdedigde.

In het eerste deel kwamen de Engelsen er één keer goed uit. Een aardige aanval via onder meer Drogba leidde tot een goed schot van Salomon Kalou, dat werd gestopt door de Bayern-goalie Manuel Neuer.

Verder concentreerde het elftal van trainer Roberto Di Matteo zich op zijn defensieve taken.

Vooral Bayern was aan de bal. De formatie van coach Jupp Heynckes viel aan waar het kon. Na een minuut of twintig was Arjen Robben dicht bij een doelpunt, maar de aanvaller van Oranje zag zijn inzet via de handen van keeper Petr Cech en de paal naast het doel verdwijnen.

Thomas Müller haalde ineens uit na een voorzet van de jonge verdediger Diego Contento. De bal miste het doel maar net.

Venijn in de staart

Na de hervatting bleef Bayern aandringen. Als de ruimte er kwam was het elftal echter te vaak niet in staat ervan te profiteren. Daarvoor ontbrak de echte klasse op het juiste moment bij de club, die kennelijk niet voor niets de Duitse titel én beker aan Borussia Dortmund moest laten.

Bovendien ontbrak bij de grote spelers de grote vorm, zoals bij Franck Ribéry. Weliswaar leek de Franse international in de 54e minuut te scoren, na een geblokt schot van Robben, maar scheidsrechter Pedor Proenca uit Portugal constateerde buitenspel.

In de 83e minuut viel er dan toch een treffer. Müller kopte raak door de bal via de grond en de onderkant van de lat langs Cech te krijgen.

Chelsea restte niets anders dan de verdedigende stellingen te verlaten. Dat leverde waarachtig in de 88e minuut de gelijkmaker op, ook al met het hoofd gemaakt door de onverwoestbare Drogba.