AMSTERDAM - Stanley Menzo verlengde onlangs zijn contract bij Vitesse met twee seizoenen. De assistent-trainer wacht echter al jaren op zijn grote kans als hoofdtrainer in de eredivisie en vraagt zich af waarom die zich nog altijd niet heeft voorgedaan.

Door Steven van der Hoeven

"Misschien heeft het met mijn huidskleur te maken", stelt Menzo deze week in het magazine van NUsport.

"Soms denk ik: hoeveel donkere spelers zijn er in Europa? En hoeveel donkere trainers? Het staat in geen verhouding tot elkaar."

De oud-keeper van onder meer Ajax en PSV zegt nog nooit benaderd te zijn voor de positie van hoofdcoach bij een club uit de eredivisie. "Ik heb het er vaak met John van den Brom over gehad, toen we beiden trainer waren in de eerste divisie."

"Wat is er mis met ons? Waarom geeft niemand ons de kans? John kreeg uiteindelijk de kans bij ADO - en heeft hem gepakt. Ik wacht nog op die kans", verklaart Menzo, die momenteel in Arnhem onder Van den Brom werkt als assistent.

Issue

Menzo denkt ook dat zijn achtergrond als keeper en zijn verleden bij Ajax reden zijn dat hij nog altijd genoegen moet nemen met een plek in de schaduw. "Ik zeg niet dat clubs geen donkere trainer willen, maar men moet niet tegen mij zeggen dat het geen issue is."

"Dat vind ik onzin. Dan sluit je je ogen. Er is niet voor niets een onderzoek geweest in Engeland. De FA heeft alle clubs opgedragen in sollicitatiegesprekken ook donkere trainers de kans te geven. Schijnbaar nodigen ze alleen blanke coaches uit."

De voormalige sluitpost benadrukt dat hij niet de hele dag met het onderwerp bezig is. "Ik wil er verder geen grote zaak van maken, misschien komt mijn kans later nog."

In het uitgebreide interview in het magazine van NUsport spreekt Menzo verder over het aanstaande optreden van de Suriprofs tegen FC Groningen, legt hij uit wanneer Vitesse kampioen wordt en spreekt hij over de ontwikkeling van het voetbal in Suriname.

Het magazine van NUsport ligt vanaf dinsdag in de winkels en is ook online te bestellen. Daarnaast is er een speciale versie beschikbaar voor de iPad.