AMSTERDAM - Ricardo Moniz veroverde zondagavond zijn eerste landstitel als hoofdtrainer. Door een 1-5 zege tegen Wiener Neustadt verzekerde zijn Red Bull Salzburg zich van de Oostenrijkse titel.

Door Bart Vlietstra

“Ik ben vooral heel blij voor de spelers. Blij dat we de zaak nog hebben kunnen keren. Want we hebben ook heel slechte tijden gekend hier”, vertelt de Nederlandse coach tegen NUsport.

Moniz spreekt over een ‘absoluut topseizoen in prestaties’. “We hebben ongelooflijk veel moeten overwinnen. Al vanaf het begin was er een irreëel verwachtingspatroon.''

''Mijn eerste spits Alan liep al snel een zware kruisbandblessure op. Toch deden we het met name in de Europa League geweldig. Bij Athletic Bilbao waren we bijvoorbeeld echt de baas en kregen we met 2-2 veel te weinig.''

''Daarna trad er een blessuregolf in. Ik was belangrijke spelers als Mendes da Silva, Schiemer en Leitgeb lang kwijt en ook Leonardo tobde lang met zijn knie.”

Miraculeus

Daardoor kende RBS een flinke dip in de winter. “We gingen nog miraculeus door naar de volgende ronde van de Europa League, maar in zeven weken leden we vijf nederlagen.''

''Toen ontstond er een extreme weerstand tegen mij en de ploeg, met name door de pers. Dat was bij de beesten af. Gelukkig raakten er steeds meer spelers fit waardoor we weer opklommen. Met de titel als fantastische bekroning.”

Moniz, die tussentijds nog Hamburger SV afwees, is achteraf blij met alle tegenslag. “Zonder slechte tijden geen goede tijden, zonder ziekte geen gezondheid en zonder vijanden weet je niet wie je vrienden zijn.''

''Als ik een grote trainer wil worden moet ik tegenslagen weten te overwinnen. Dat is gelukt. Maar echt, ik ben vooral blij dat sommige veelbesproken spelers nu in een ander kader staan.”

Leonardo

De coach doelt met name op Leonardo, de oud-spits van NAC. “Hij heeft een heel belangrijke rol gespeeld. In de kleedkamer en op het veld als nummer tien. Hij is nu 29, maar sterker, rustiger en constanter dan ooit. Hij passeert nog steeds heel makkelijk, scoort, maar geeft ook steekpasses. Hij beseft alleen niet wat hij bereikt heeft.”

Of Leonardo in Salzburg blijft, is overigens nog de vraag. Red Bull wil ‘m graag langer binden, maar tot een langdurig contract is het nog niet gekomen.

“Ik hoop maar dat ’t goed komt. Hij is ongelooflijk belangrijk. Net als Mendes da Silva die als controlerende middenvelder steeds meer diepgang krijgt en de ploeg op sleeptouw heeft genomen.”

Bekerfinale

Moniz reisde overigens niet mee terug naar Salzburg om feest te vieren. Hij bleef achter in Wenen, omdat daar een persconferentie werd gehouden voorafgaand aan de bekerfinale.

Red Bull komt daarin uit tegen SV Ried. “Ik zat gisteravond lekker in een hotellobby aan de groene thee en heb vanochtend rustig een baltraining voor mezelf afgewerkt. Genieten komt later wel.”