DOETINCHEM - De Graafschap verdwijnt uit de eredivisie. De Doetinchemse club slaagde er zondag zelfs niet eens in de beslissende ronde van de play-offs om promotie/degradatie te bereiken.

In eigen huis speelde het gelijk tegen FC Den Bosch, 1-1. Dat was te weinig na de eerdere 0-0 in het Brabantse land.

FC Den Bosch begon onbevangen en kreeg meteen fraaie kansen. De Graafschap leek aanvankelijk bol te staan van de spanning.

Trainer Alfons Groenendijk van de Brabanders had dat vooraf al zien aankomen. ''We willen heel graag, maar zij moeten. Dat is een heel ander uitgangspunt. Ik weet zeker dat wij de kansen krijgen. De vraag is dan: benutten we die?''

Van Weert

In de zeventiende minuut zette Tom van Weert Den Bosch op de Vijverberg op voorsprong, met een intikkertje. Het was opvallend genoeg al de derde grote kans die zich voordeed voor het elftal van Groenendijk.

De eerste twee waren ook voor Van Weert. Eerst schoot hij net naast, vervolgens zag hij De Graafschaps doelman Yves De Winter fraai redden.

De Graafschap, zonder de geblesseerde aanvaller Soufian El Hassnaoui, kwam daarna wat beter in het ritme. Dat leidde na een half uur tot de gelijkmaker.

Rebound

Yuri Rose scoorde in de rebound na een hoekschop. Vlak voor rust had Michael de Leeuw de thuisclub bijna op voorsprong gezet. Hij stuitte echter op de Belgische doelman Kevin Begois.

Na de hervatting viel De Graafschap vaak met de moed der wanhoop aan. Het overleg en de overtuiging ontbraken echter om de winnende treffer af te dwingen. In de counter kreeg Den Bosch zelfs soms nog de betere mogelijkheden.