ALKMAAR - PSV en Ajax hebben een bod uitgebracht op Niklas Moisander, maar volgens AZ-coach Gertjan Verbeek kwamen de bedragen niet in de buurt van wat de Alkmaarders willen krijgen voor hun aanvoerder.

Door Tom den Hollander

Landskampioen Ajax is op zoek naar een vervanger voor aanvoerder Jan Vertonghen, die waarschijnlijk zal vertrekken uit de hoofdstad. PSV kreeg dit seizoen liefst 47 tegendoelpunten tegen en is ook op zoek naar defensieve versterkingen.

"PSV heeft geïnformeerd naar Moisander maar nog een lager bod neergelegd dan vorig seizoen", zei Verbeek vrijdag. "En wij vinden dat Niklas na een prima seizoen alleen maar duurder is geworden."

Ook Ajax heeft al een bod gedaan op de Finse verdediger. "Maar Ajax is helemaal onrealistisch", zei de AZ-coach. "Zij doen vier centrale verdedigers een bod en laten dan niets meer van zich horen."

Afscheid

Of Moisander vertrekt of niet, vrijdag stond bij AZ sowieso in het teken van afscheid. Verbeek werkte voor het laatst met de transfervrij vertrekkende spelers Brett Holman en Simon Poulsen. “Ik heb twee jaar intensief met die jongens gewerkt en dan is het even heftig om afscheid te nemen.”

Verbeek wil de vacatures intern invullen. Dat komt mede door het feit dat AZ alleen spelers kan halen als er eerst verkocht wordt. “We hebben Ragnar Klavan en Giliano Wijnaldum voor de positie van Poulsen. Als er verder niemand vertrekt, heb ik geen nieuwe linksback nodig”, aldus Verbeek.

“Op de linksbuiten positie is het een streep door de rekening dat Fernando Lewis door een afgescheurde kruisband minimaal de eerste seizoenshelft moet missen. Hij kan ook op goed op links uit de voeten.” Eventuele aankoop Yanic Wildschut (VVV-Venlo) is te duur voor de Alkmaarders.

Curaçao

Het vertrekkende duo gaat volgende week ook niet mee naar Curaçao waar hoofdsponsor AFAS een kantoor opent.

Poulsen moet zich dinsdag melden bij het Deense trainingskamp en Holman heeft de Australische nationale ploeg zelfs afgezegd omdat zijn vrouw hoogzwanger is.

Viergever

Nick Viergever en Adam Maher melden zich maandag eerst bij het Nederlands elftal. Als Bert van Marwijk deze twee niet meeneemt naar Laussane vertrekken zij alsnog naar Curaçao .

“Ik zou eerder kiezen voor Viergever als linksback dan Wilfred Bouma omdat je in de toekomst nog wat aan hem hebt en dan heeft hij in ieder geval al een eindtoernooi meegemaakt”, liet Verbeek zijn licht schijnen op wie er bij Oranje links achterin moet spelen bij het komende EK.

De trainer van AZ sprak met Bert van Marwijk op een sportdiner over Viergever. “Ik heb toen aangeven dat hij zich links centraal achterin prettiger voelt, maar daar heeft Oranje ook niet veel keuzes.”

“Viergever is nog niet top in Europa, maar heeft wel bewezen dat hij mee kan. Alexander Büttner heeft als voordeel dat hij al lang als linksback speelt, maar Viergever is snel, agressief en kan zich vastbijten in een tegenstander.”

Voorbereiding

Voordat de voorbereiding op volgend seizoen weer begint, gaan Verbeek en Toon Gerbrands in juni eerst naar Australië om kennis op te doen. “Wij gaan daar naar een soort Papendal om te kijken hoe topsporters worden getraind en begeleid richting de Olympische Spelen.”

De dag nadat Verbeek en Gerbrands terug zijn in Nederland begint AZ op 26 juni met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

AZ belegt in ieder geval een trainingskamp in Hoenderloo en gaat niet naar het buitenland. Dat heeft te maken met het samengestelde oefenprogramma. De selectie zal net als dit jaar, ook volgend seizoen uit ongeveer dertig spelers bestaan.