NIJMEGEN - NEC heeft donderdagavond de eerste wedstrijd tegen rivaal Vitesse in de play-offs om Europees voetbal op even sensationele als dubieuze wijze gewonnen.

De thuisploeg keek een kwartier voor tijd nog tegen een achterstand van 1-2 aan.

Dankzij een twijfelachtige strafschop en een zeer omstreden eigen doelpunt van Frank van der Struijk (bal leek niet helemaal over de doellijn) stapten de Nijmegenaren alsnog als winnaar van het drijfnatte veld.

Zondag is de return in Arnhem. De wedstrijd in Nijmegen moest na de rust even een kwartier worden onderbroken wegens hevig onweer.

Counter

Vitesse hanteerde in het uitduel een 'Europese' tactiek: behoudend, vertragend, met veel man achter de bal, loerend op de counter. Aan de linkerkant bleef Alexander Büttner goed op de been in de Arnhemse defensie.

De 23-jarige vleugelverdediger wist na zijn recente uitverkiezing in de voorlopige EK-selectie van Oranje vele ogen op zich gericht, ook die van bondscoach Bert van Marwijk in het stadion.

Hofs

Uit de eerste kans van Vitesse opende Nick Hofs in de 32e minuut onverwacht de score. De kleine middenvelder kopte knap raak uit een voorzet van Giorgi Chanturia (0-1).

Vitesse zette daarna even stevig door. Dankzij doelman Gabor Babos liep de thuisploeg in de eerste helft geen verdere schade op.

Juist in het Arnhemse offensief kwam NEC vlak voor rust tot scoren. Doelman Piet Velthuizen ranselde een kopbal van Kevin Conboy stijlvol uit zijn doel waarna de attente Navarone Foor de bal simpel kon intikken: 1-1.

Onderbreking

In de jacht op een voorsprong werd NEC afgeremd door doelman Velthuizen (redding op schot Foor) en door donder en bliksem boven De Goffert. Na een korte onderbreking zorgde Bony met een afgemeten schot voor een succesvolle herstart voor Vitesse (1-2).

Uit een strafschop van Lasse Schöne, na een vermeende overtreding van Frank van der Struijk op de slimme Genero Zeefuik, kwam NEC in de 79e minuut verdiend op 2-2.

Tot vertwijfeling van heel Vitesse kende Braamhaar op advies van zijn grensrechter in de 88e minuut ook nog de winnende treffer toe aan de dolblije thuisploeg, hoewel Van der Struijk de bal voor zijn eigen doellijn leek weg weg te halen: 3-2.