ROTTERDAM - Door alle uitslagen woensdagavond in de bovenste regionen doet zich het opvallende feit voor dat sc Heerenveen zondag in de afsluitende thuiswedstrijd tegen Feyenoord gebaat is bij winst én verlies.

Op die manier verzekert de Friese ploeg zich in het Abe Lenstra Stadion hoe dan ook van een ticket voor de Europa League. Bij een gelijkspel kan AZ echter nog voorbijkomen.

''Ja, ik weet het, er gaan allerlei scenario's rond'', verzuchtte trainer Ronald Koeman van Feyenoord na de thuiszege tegen Heracles Almelo (4-1).

''Maar ik heb daar geen boodschap aan. We kijken alleen naar onszelf. Als wij winnen, zijn we zeker van de tweede plaats en van kwalificatie voor de voorronde van de Champions League."

 "Daar gaan we voor. We willen het op eigen kracht halen. Wat Heerenveen met deze laatste wedstrijd wil doen, moeten zij weten.''

Bizar

Trainer Ron Jans: ''Het is bizar dat verliezen ook goed zou zijn.'' Wint Heerenveen van de Rotterdammers, dan is de ploeg hoe dan ook verzekerd van de vierde plaats in de eindrangschikking.

Verliezen de Friezen, dan eindigen ze hooguit als vijfde. Maar omdat Feyenoord dan als tweede eindigt en niet bekerwinnaar PSV, dat al zeker is van een plek in de Europa League, is ook die positie goed genoeg voor rechtstreekse kwalificatie.

''Dat is een situatie waar ik geen enkele ervaring mee heb'', aldus Jans. ''En ik zou niet weten wie wel.''

Als trainer van FC Groningen maakte hij in 2003 al wel eens een salonremise (0-0) mee tegen PSV.

De Eindhovenaren hadden genoeg aan een punt voor de titel, FC Groningen was met een punt veilig. ''Een schaakwedstrijd. Dat zal het zondag niet worden.''