AMSTERDAM - Feyenoord is sinds zondagmiddag misschien wel de voornaamste kandidaat om achter Ajax als tweede te eindigen in de eredivisie. De Rotterdammers rekenden in de eigen Kuip af met AZ: 1-0.

Door de zege van Feyenoord moet Ajax het titelfeest in elk geval tot woensdag uitstellen.

Feyenoord staat met twee speelronden te gaan zes punten achter op Ajax en kan dus in punten nog hooguit gelijk komen, wetende dat Ajax een veel beter doelsaldo heeft.

AZ zakt naar de vierde plaats op drie punten van Feyenoord. Die deelt het elftal van coach Gertjan Verbeek met sc Heerenveen.

De formatie van trainer Ronald Koeman verdiende de zege tegen de Alkmaarders, die grote moeite hadden het gemis van Niklas Moisander, Rasmus Elm en Roy Beerens op te vangen en moeten vrezen dat ze een fraai seizoen als een nachtkaars zien uitgaan.

Bakkal

Otman Bakkal was de man van de enige treffer in De Kuip. De aanvallende middenvelder mikte tien minuten na rust van net buiten het strafschopgebied knap raak.

In de van beide kanten povere eerste helft was de beste kans ook al voor de thuisploeg geweest. Sekou Cissé zag zijn inzet in de openingsfase echter nipt gekeerd door keeper Esteban. AZ raakte uit een verdwaalde voorzet van Simon Poulsen voor rust wel de lat, maar kwam ook niet tot uitgespeelde kansen.

Feyenoord trok de wedstrijd na rust naar zich toe, met dank aan de in de as van het veld heersende Ron Vlaar en Jordy Clasie. Een Rotterdamse treffer hing al even in de lucht voordat hij viel. Zo raakte de actieve Ruben Schaken al de lat.

Champions League

Omdat AZ maar niet tot vloeiende aanvallen kwam, leek de 1-0 voorsprong al snel genoeg voor de uiterst waardevolle zege in de strijd om deelname aan de voorronden van de Champions League.

Toch kwam AZ in een slotoffensief nog wel tot enkele gevaarlijke doelpogingen, maar doelman Erwin Mulder toonde zijn waarde en in de laatste seconden mikte Brett Holman van dichtbij over.

Om tweede te blijven heeft Feyenoord woensdag tegen Heracles Almelo (thuis) en volgend weekeinde uit tegen sc Heerenveen nog wel twee goede resultaten nodig.

Lees alles over de titelstrijd op NUsport