UTRECHT - NAC Breda heeft zich zaterdag veiliggespeeld in de eredivisie. De ploeg van trainer John Karelse toonde bij FC Utrecht karakter door zich terug te knokken na een vroege achterstand. De bezoekers trokken de wedstrijd in de laatste twintig minuten naar zich toe: 1-3.

Door die knappe overwinning nam NAC afstand van de plaatsen die aan het einde van het seizoen play-offs tegen degradatie betekenen. Voor FC Utrecht, dat de laatste weken een flinke opleving kende, vervaagde het uitzicht op Europees voetbal.

Utrecht begon sterk en stond al binnen tien minuten voor. De kleine Japanner Yoshiaki Takagi probeerde de bal uit een voorzet van Edouard Duplan bijna vanaf de grond in te koppen. Zijn mislukte kopbal belandde precies voor de voeten van Frank Demouge, die simpel kon intikken: 1-0. N

AC liet zich niet uit het veld slaan door die vroege achterstand. De geplaagde ploeg van Karelse, vorige week door een wanhopige fan met de dood bedreigd na de zeperd tegen Roda JC, ging op jacht naar de gelijkmaker.

Schalk

Alex Schalk was twee keer dicht bij de gelijkmaker. De jonge 'Bomber' uit Breda verscheen in de veertiende minuut oog in oog met doelman Rob van Dijk na een fraaie steekbal van Robbert Schilder. Schalk schoof de bal echter voorlangs. Kort voor rust verdween een knal van Schalk rakelings over het doel van Van Dijk.

FC Utrecht kreeg aan het begin van de tweede helft een uitgelezen kans de score te verdubbelen. De inglijdende Van der Gun en Takagi hoefden beiden slechts een voet te zetten tegen een voorzet van Dave Bulthuis, maar de aanvallers van Utrecht wisten dat buitenkansje niet te verzilveren.

NAC drong daarna steeds feller aan en dat resulteerde twintig minuten voor tijd in de verdiende gelijkmaker. Schalk vond voor het doel de mee opgekomen Schilder, die de bal met links achter Van Dijk tikte: 1-1.

NAC drukte daarna door. Nadat Anthony Lurling de paal had geraakt en Kees Luijckx twee keer op Van Dijk was gestuit, maakte Schalk in de 88e minuut alsnog de 1-2. Jeffrey Sarpong besliste het duel in blessuretijd met de derde.