AMSTERDAM - Simon Kelder is bezig aan zijn laatste maanden als algemeen directeur bij Excelsior. De hekkensluiter in de eredivisie neemt het zaterdag in De Kuip op tegen grote broer Feyenoord. Uitgerekend op de 68e verjaardag van Kelder.

Door Charlie Bootsman

"Afscheid nemen met degradatie zou wel balen zijn. Dan had ik beter toch een jaar eerder kunnen stoppen”, aldus Kelder, die vorig seizoen zijn voorgenomen pensioen nog met een jaar uitstelde.

"Ik wilde de club financieel goed achterlaten. Die missie is geslaagd nu we in categorie 2 zitten.”

Na de midweekse zege van De Graafschap staat Excelsior, dat vorig seizoen boven verwachting presteerde, weer onderaan.

"Sportief hebben we het niet in de hand, maar voor de begroting zou degradatie geen ramp zijn. We houden er elk seizoen rekening mee. Bovendien is het heel knap dat we met deze begroting al twee seizoenen meedraaien in de eredivisie.”

Gezond verstand

Kelder loopt al 52 jaar rond bij Excelsior. Het afscheid van het directeurschap valt hem zwaar. "Ik kijk er niet naar uit moet ik zeggen, maar je moet op een gegeven moment je gezond verstand gebruiken.”

"Ik moet ruimte maken voor vers bloed. Ik ben ook niet zaligmakend, een ander kan het ook op zijn manier. Ik blijf wel in het bestuur en beschikbaar voor advies. Maar ik ga geen mensen in de weg lopen.”

Opvolger

Zijn opvolger komt in ieder geval niet van Feyenoord, dat nauw samenwerkt met Excelsior. "Die komt van binnenuit. Wouter Gudde neemt nu al veel taken van mij over. We gaan de komende tijd maar eens kijken hoe dat straks ingevuld wordt.”

Veel huurlingen van Excelsior spelen zaterdag tegen hun werkgever. "Maar dat speelt geen rol. Het sportieve aspect telt. Ze kijken er natuurlijk wel naar uit om in De Kuip te spelen, al wordt het weer een moeilijke wedstrijd voor ons.”

Tram

De selectie reist zaterdag met de tram naar het stadion. Het is één van de vele voorbeelden van de maatschappelijke projecten waar Excelsior veel mee bezig is.

"Je moet soms even net iets anders doen. Die maatschappelijke projecten hebben de toekomst. In dat opzicht kan ik de club met een gerust hart achterlaten.”