AMSTERDAM - De nederlaag van PSV bij RKC Waalwijk heeft niet alleen de titelkansen flink laten slinken, ook betekende het een negatief record voor de club uit Eindhoven. PSV won in 2012 nog geen uitduel in de eredivisie.

Door Jitse Bos

De bekerwinnaar verloor woensdagavond voor de vierde keer op rij een uitwedstrijd in de competitie.

Achtereenvolgens wisten FC Groningen (3-0), NAC Breda (3-1), Ajax (2-0) en RKC (2-1) de drie punten in eigen huis te houden. 

Het is voor het eerst sinds 1972 dat PSV vier uitduels op rij niet wist te winnen.

Zes wedstrijden

Veertig jaar geleden ging PSV ten onder bij FC Twente (1-0), ADO Den Haag (3-0), Sparta (3-0) en AZ (2-1). Het seizoen 1972/73, waarin Ajax kampioen werd, eindigde voor de ploeg van trainer Kees Rijvers met een zesde positie.

Ook de wedstrijden kort na de winterstop bij Heracles Almelo en FC Utrecht leverden geen overwinning op. Beide duels eindigden in een remise (1-1).

In 1998 gebeurde het voor het laatst dat de Brabantse ploeg buitenshuis zes wedstrijden achtereen puntenverlies leed.

De laatste uitoverwinning van PSV in de eredivisie dateert van 18 december 2011. Destijds werd Heerenveen met 1-5 aan de kant gezet.

PSV heeft momenteel een achterstand van zeven punten op koploper Ajax. De ploeg van trainer Phillip Cocu staat met nog vijf wedstrijden voor de boeg op een vijfde plek.