ALKMAAR - Het leek tien minuten voor tijd misschien op een publiekswissel, na twee belangrijke treffers (1-0 en 2-1), maar dat was het voor Jozy Altidore niet. De voorsprong van AZ tegen FC Twente was nog te broos en het duel te spannend.

Wel kreeg hij van zijn trainer Gertjan Verbeek woensdagavond een warme omhelzing bij het verlaten van het veld.

''Good job'', fluisterde de coach hem in zijn oor, niet wetende dat FC Twente in de laatste minuut nog gelijk zou maken (2-2).

''Dat was aan de kant wel even balen, ja'', erkende Altidore, die met dertien doelpunten clubtopscorer is in zijn eerste seizoen in Alkmaar.

Beste

Boos over zijn vervanging was de 22-jarige spits echter niet, hoewel zijn vervanger Charlison Benschop in de slotfase op knullige wijze een aantal counterkansen verprutste.

''Onze trainer past soms tactische wissels toe. Hij doet wat het beste is voor het team. Wij geloven in hem'', gaf de bonkige Amerikaan te kennen.

Motoriek

De topper tegen FC Twente was een typerende wedstrijd voor Altidore, die in zijn nog prille loopbaan al voor heel wat clubs speelde (New York Red Bulls, Villarreal, Hull City en Bursaspor).

De Amerikaanse international ging er flink tegenaan, maakte verdediger Douglas het leven zuur, maar was soms ook in gevecht met de bal en met zijn eigen motoriek en techniek.

Zo ook na een halfuur toen hij van een vrije schietkans een miskleun eerste klas maakte, tot het nodige vermaak in vooral het bezoekersvak.

Ruimte

De AZ-fans droegen hun onorthodoxe aanvalsleider echter weer op handen. Hij scoorde met een dubieuze kopbal uit een corner en met een echte spitsenactie (wegdraaien en schieten) uit een pass van het grote talent Adam Maher.

Bij zijn eerste goal duwde Altidore duidelijk zichtbaar eerst tegenstander Rasmus Bengtsson opzij. ''Ach, soms kom je daarmee weg'', glimlachte hij. ''Ik probeerde bij de bal te komen en maakte een beetje ruimte voor mezelf.''

Dichtbij

Altidore wilde na afloop niet te veel over zichzelf praten. ''Het is nu niet de tijd om naar individuele prestaties te kijken'', verzekerde hij. '

'Het gaat in deze fase van de competitie alleen om de resultaten, om het winnen. Een punt is beter dan niets, maar al met al hadden we moeten winnen van FC Twente. Dat weten de spelers zelf ook heel goed."

"Maar we kunnen en we moeten zaterdag met het hoofd omhoog naar PSV gaan. De titel is nog steeds dichtbij; er zijn nog vijftien punten te halen. Wij blijven ervoor gaan.''