KERKRADE - Roda JC-speler Sanharib Malki maakte dit seizoen al 21 treffers in 27 wedstrijden. De Syrische spits van de Limburgse club is zelf niet verrast door het aantal doelpunten.

Door Eline Dabekaussen en Thomas Olsthoorn

"Ik weet dat ik kan scoren want bij elke club waar ik heb gespeeld, heb ik mijn doelpuntjes meegepikt", zegt de spits in het magazine van NUsport.

"Ik ben de afgelopen jaren effectiever geworden. In mijn topjaar bij Germinal Beerschot enkele jaren geleden had ik drie, vier kansen nodig om te scoren. Dit seizoen is de eerste vaak al raak."

Malki die zijn contract bij Roda met twee seizoenen verlengde, kwam afgelopen zomer over van het Belgische Lokeren waar hij op een zijspoor was beland. Na twee seizoenen waarin hij nauwelijks scoorde, is De Tank van Damascus momenteel bezig aan het beste seizoen uit zijn loopbaan.

Aad de Mos zei onlangs in gesprek met NUsport dat de Syriër een Björn Vleminckx-jaar had. Malki trekt zich weinig aan van die kritiek. "Na de zomer ga ik ook weer scoren. Het is natuurlijk de vraag hoeveel. Ik wil in elk geval proberen dit topjaar te overtreffen."

Syrië

Malki komt aankomende zomer wellicht als dispensatiespeler voor Syrië in actie op de Olympische Spelen. Het nationale elftal onder 23 jaar probeert in de play-offs deelname voor het toernooi in Londen af te dwingen. "Het wordt moeilijk, maar ik hoop dat de ploeg zich weet te kwalificeren."

De 28-jarige spits zelf liet de kwalificatieduels lopen, hij vond het te gevaarlijk om naar Syrië af te reizen. "Het doet me pijn als ik de ontwikkelingen in Syrië op televisie zie. Ik hoop dat het snel beter wordt. Er zou een wapenstilstand komen, maar dat is nu weer twijfelachtig. Ik wil het eerst zien, voordat ik het geloof."

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview. Het magazine ligt vanaf woensdag in de winkel en is ook via de iPad te bestellen.