AMSTERDAM - Heracles-icoon Folkert Velten (47) gaat de bekerfinale van zijn oude club tegen PSV in De Kuip niet bezoeken. De clubtopscorer aller tijden, die uit geloofsovertuiging nooit op zondag speelde, heeft daar zo zijn redenen voor.

Door Sander van Hal

Dag meneer Velten, wat gaat u komende zondag doen?
“Ik ga ’s middags wat met mijn familie eten en daarna lekker thuis op de bank de finale kijken. Dat etentje stond vanwege de Pasen al langer gepland, zoiets ga ik echt niet afzeggen voor een bezoekje aan De Kuip. Zeker niet op zondag. Daar ben ik nog steeds heel principieel in.”

Wat voor finale verwacht u?
“Laat ik hopen op een mooie wedstrijd.”

Hoe schat u de kansen voor Heracles in?
''Op vijftig procent. Ze kunnen winnen of niet winnen. PSV is natuurlijk favoriet, maar het zou niet de eerste keer zijn dat de underdog wint. Heracles kan lekker vrijuit voetballen, ze hoeven niets. PSV is het aan zijn stand verplicht om te winnen, dat brengt toch een bepaalde druk met zich mee.”

Heeft u uw oude club al succes gewenst?

“Nog niet, maar ik ga assistent-trainer René Kolmschot zeker even bellen. Ik heb nog geregeld contact met hem. Voor de rest zijn mijn contacten met Heracles een beetje verwaterd. Ik kom er nog zo’n vier tot zes keer per jaar.”

De voetbalwereld trekt u niet meer zo?
“Ik vind het maar een apart wereldje. Sinds het grote geld er zijn intrede heeft gedaan is er veel veranderd. En niet ten goede. Al die zaakwaarnemers, managers en directeuren stellen zichzelf allemaal op de voorgrond, terwijl het toch om de voetballers zou moeten gaan. Maar ook die kiezen steeds meer voor het eigen gewin. Vroeger had je nog wel eens vriendenploegen; die vind je nu nergens meer. Iedereen kiest voor zichzelf. Het is ikke-ikke-ikke en dan de hele tijd niets.”

Wat doet u tegenwoordig?
“Ik werk op een grote kinderboerderij in Enter, op een terrein waar ook appartementen worden verhuurd. Ik ben daar verantwoordelijk voor al het onderhoud, zowel dat van de gebouwen als dat van de dieren. Heerlijk werk. Ik ben lekker veel buiten.”

Nog met voetbal bezig?
“Nu even niet. Maar volgend seizoen word ik weer trainer in het amateurvoetbal, bij Blauw Wit ’66 uit Holten. Het spelletje trekt me nog steeds, maar in het profvoetbal zie je me nooit meer terug.”