AMSTERDAM - Gerald Sibon, de bijna 38-jarige spits van sc Heerenveen, stopt na dit seizoen met betaald voetbal.

“Ik ben er klaar mee, het is mooi geweest”, zegt Sibon tegenover NUsport.

“Fysiek werd het de laatste drie jaar steeds iets zwaarder, ik speelde niet echt pijnvrij meer en de pijntjes namen toe. Tot nu toe kon ik me er telkens overheen zetten, de laatste tijd ging de lol er echter af.”

De beslissing van de club om zijn aflopende contract niet te verlengen had daar deels mee te maken.

“Al wist ik ook niet exact hoe ik een nieuw dienstverband voor me zag, hoor. Ik dacht aan iets als pinchhitter annex assistent-trainer, maar een exacte invulling had ik daar zelf ook nog niet aan gegeven. Ik had wel het gevoel: ik ga door bij Heerenveen of ik stop.”

Sibon begon zijn negentienjarige profcarrière in 1993 bij FC Twente en maakte vervolgens een tocht langs VVV-Venlo, Roda JC, Ajax, Sheffield Wednesday, sc Heerenveen, PSV, 1. FC Nürnberg, nog een keer Heerenveen en Melbourne Heart om er na een derde periode in Friesland een punt achter te zetten.

Tevreden gevoel

“Ik kijk terug met een tevreden gevoel”, zegt Sibon. “Ik heb het altijd en overal leuk gehad. Ik geloof niet dat veel mensen hadden verwacht dat ik het zó lang zou volhouden. Zo zie je maar, als je goed voor je sport leeft, houd je het lang vol.”

“Wat ik nu ga doen? Zestien hamburgers eten, dat soort dingen. Nu mag het, toch? Nee, serieus, wat ik exact ga doen, weet ik nog niet, ik wil wel graag in de voetbalwereld actief blijven.”

Sibon maakte in 437 competitieduels voor al die clubs 147 doelpunten. Hij is topscorer aller tijden van sc Heerenveen in de eredivisie met 46 treffers.