AMSTERDAM - In een open en vermakelijke wedstrijd heeft FC Utrecht op de valreep toch drie punten gepakt. In eigen huis won de ploeg van Jan Wouters met 3-2 van Excelsior

Luigi Bruins had een basisplaats gekregen van Excelsior-trainer John Lammers, zijn eerste sinds zijn rentree bij zijn jeugdliefde.

Utrecht kampt met vele blessures, vooral in de aanval, waardoor Cedric van der Gun en de negentienjarige Lars Veldwijk in de spits stonden vanaf de aftrap.

Na zeven minuten kreeg de jongste van de twee een grote kans. Na een pass van Edouard Duplan draaide Veldwijk op korte afstand van het doel weg bij zijn verdediger, maar hij schoof de bal naast het doel.

Rebound

In de 22e minuut werd de druk op het doel van de bezoekers toch te groot. Doelman Wesley de Ruiter kon een vrije trap van Jan Wuytens nog keren, maar na een dubbele rebound kon Mike van der Hoorn raak schieten.

Voor de negentienjarige verdediger, die na drie minuten ook al op de lat had gekopt, was het zijn eerste doelpunt in de eredivisie.

De voorsprong was terecht, want de thuisploeg had tot dat moment de wedstrijd gedomineerd. De ploeg van Jan Wouters had tweederde van het balbezit en gaf weinig tot niks weg.

Uit het niets

Na ruim een halfuur kwam Excelsior echter uit het niets op gelijke hoogte. Linksback Samuel Scheimann nam halverwege de helft van Utrecht een vrije trap vanaf de rechter zijkant en de bal stuiterde zonder aangeraakt te worden zomaar in het doel.

Keeper Erik Cummins, die de voorkeur had gekregen boven de Paraguayaan Roberto Fernández, had ongetwijfeld verwacht dat de bal verlengd zou worden, maar zijn inactiviteit op de doellijn zag er niet goed uit.

Het tegendoelpunt deed de Utrecht-storm snel liggen en tien minuten later wist Cummins een nieuwe vrije trap van Scheimann wel over de lat te tikken. Rangelo Janga miste ook nog een goede kans.

De jonge thuisploeg wist opeens amper nog een duel te winnen, wat tot fluitconcerten van de aanhang leidde. Uit een counter miste Nana Asare nog wel een aardige kans op de 2-1.

Rust

Direct na rust begon Utrecht weer te voetballen. Asare, Veldwijk en Duplan wisten echter in de eerste tien minuten na de pauze het doel net niet te vinden.

En zoals de oude voetbalwet dan voorschrijft, viel het doelpunt aan de andere kant. Roland Alberg kreeg de bal na een uur spelen met een stuitje voor zijn voeten, de middenvelder dacht niet na en knalde de bal vanaf een meter of zestien prachtig in de lange hoek: 1-2.

Yoshiaki Takagi

Utrecht had weer even nodig om over deze volgende klap te komen. Met nog twintig minuten te gaan begon het toch een slotoffensief, met uitblinker Yoshiaki Takagi in een hoofdrol.

De kleine Japanner was de gevaarlijkste speler bij de thuisclub en kreeg twee goede kansen op de gelijkmaker. De eerste werd schitterend gepakt door De Ruiter, de tweede poging werd geblokt voor een corner.

Uit die hoekschop kwam echter alsnog de 2-2. Van der Hoorn wist na een ware scrimmage op de doellijn zijn tweede goal van de avond binnen te tikken.

Utrecht ging op zoek naar de volle mep en kreeg direct na de gelijkmaker kansen via invaller Tommy Oar, Veldwijk en Duplan.

Vuur en vlam

Vlak nadat de Kameroense B-junior Cedric Badjeck ingevallen was bij de Domstedelingen, kreeg aanvoerder Asare echter zijn tweede gele en dus rode kaart.

Hierdoor leek de hoop op de winst vervlogen, maar Oar zette Stadion Galgenwaard in de laatste minuut toch nog in vuur en vlam door het winnende doelpunt te maken, door de benen van De Ruiter: 3-2.

Zeventiende

Door dit resultaat blijft Excelsior, dat wederom met alleen Nederlandse spelers was afgereisd, de enige ploeg in de eredivisie die dit seizoen nog geen uitwedstrijd wist te winnen. De ploeg uit Kralingen heeft nu in veertien wedstrijden op vreemde bodem drie keer gelijk gespeeld en elf keer verloren.

De Rotterdammers blijven zeventiende, maar De Graafschap zou zondag bij winst voorbij kunnen komen. Utrecht blijft dertiende.