ALKMAAR - Eindelijk mocht Ragnar Klavan donderdagavond tegen Valencia weer eens een hele wedstrijd spelen voor AZ. De Estse verdediger moet dit seizoen vooral genoegen nemen met een plek op de bank. 

In zeventien van de 47 officiële wedstrijden had Klavan een basisplaats. Hij klaagt zelden, maar met het einde van dit voetbaljaar in zicht begint zijn ongeduld wel te groeien.

''Ik houd dit niet nog een seizoen vol. Ik wil meer spelen. In de zomer moeten we maar eens kijken of dat hier kan of ergens anders'', aldus Klavan, die nog een contract heeft tot medio 2013. Hij verving in de met 2-1-gewonnen wedstrijd tegen de Spanjaarden de geschorste Nick Viergever.

Die krijgt in de meeste duels de voorkeur van coach Gertjan Verbeek. Als de Zuid-Hollander vermoeid is of de tegenstander heeft een fysiek sterke spits, komt Klavan in beeld.

Moeilijk

De 26-jarige international moest zondag tegen RKC als linksback opdraven omdat Simon Poulsen niet fit was. Het werd een van zijn mindere wedstrijden. ''Het was moeilijk om weer op links te spelen. Centraal ligt me veel beter. Tegen Valencia kon ik me gelukkig herstellen van de matige prestatie tegen RKC.

'' Het niveau lag in de kwartfinale van de Europa League wel een stuk hoger dan tegen de Waalwijkers. ''Natuurlijk gaat het wat sneller. Het was verbazingwekkend dat Valencia het de hele wedstrijd volhield om druk op ons te zetten. Daar hadden we moeite mee.''

Roberto Soldado dook een paar keer kansrijk op voor AZ-doelman Esteban. Klavan had zich goed voorbereid op de trefzekere spits. ''Een dag voor de wedstrijd spreken we de tegenstander altijd door met de groep. Ik had ook al wat beelden van hem gezien. We proberen de focus wel altijd op onszelf te leggen, maar dit was wel wat anders dan de spitsen in Nederland.''

Geweldige sfeer

Alhoewel Klavan trots was op de 2-1-winst, verwacht hij volgende week een moeilijke return in Mestalla. ''Het was een mooie wedstrijd om te spelen met een geweldige sfeer in het stadion. Jammer van het tegendoelpunt. Dat telt eigenlijk voor twee. Zij hebben zeker geen slechte uitgangspositie, dus het wordt daar heel zwaar. Wel weer een prachtige wedstrijd om naar uit te kijken.''

Samen met Niklas Moisander moest Klavan in het centrum de aanvallen van Valencia onschadelijk maken. De Fin maakt er geen geheim van dat hij de komende tijd een transfer naar Spanje hoopt te verdienen. ''We zijn altijd kamergenoten en praten veel over de positie. Hij past zeker in Spanje of Italië. Ik kan zelf beter naar Engeland of Duitsland. Hij is wat technischer'', besluit Klavan met een glimlach.