ALKMAAR - Opnieuw verrasten Adam Maher en AZ met een knap resultaat in het Europa League-toernooi. De middenvelder liep zich donderdag het snot voor de ogen tegen Valencia en zag dat beloond met een 2-1 zege.

Tegen de sterke Spanjaarden was de kleine overwinning het maximaal haalbare voor AZ in de heenwedstrijd van de kwartfinales.

Dat besefte de achttienjarige Maher, die zei te hebben genoten op het veld.

''Het was een mooie ervaring'', vertelde hij aan NUsport. ''We hebben laten zien dat we ook de nummer drie van Spanje kunnen verslaan.''

Ben je nog weleens verbaasd over jullie prestaties van dit seizoen?
''Nee, ik weet dat er veel kwaliteiten in ons team zitten. Maar we hebben wel weer laten zien dat we telkens een stap vooruit maken.''

Ben je dan ook niet verbaasd over wat jouw lichaam allemaal aan kan?
''Ik merk dat het zware wedstrijden zijn, maar ik herstel goed. Tot nu toe lukt het allemaal aardig.''

Dat kan je wel zeggen.
''Soms heb je ook momenten dat het niet gaat hoor. Dat ik dom balverlies lijd. Dat gebeurde tegen Valencia ook een paar keer, maar dat heeft niks met vermoeidheid te maken."

"Ja, ik heb mijn meters wel weer gemaakt. Al speelde ik wel wat controlerender dan anders vanwege de kracht van Valencia. Vooral na de 2-1 voorsprong was dat van belang.''

Vind je dat jullie met de zege goed wegkwamen? Valencia kreeg aardig wat kansen.
''Die kregen ze inderdaad, maar wij hadden ook prima kansen. We maakten twee geweldige goals en gaan volgende week met een goed gevoel richting Spanje. Het uitdoelpunt van hen maakt het iets moeilijker, maar met een gelijkspel in Valencia zijn we door."

"Wij zullen alleen niet op een gelijkspel spelen en ook daar voor de winst gaan. Tegen Anderlecht en Udinese hebben we laten zien dat we ook in Europese uitwedstrijden kunnen scoren. Hopelijk lukt dat in Spanje ook."

Jullie spelen dit seizoen ongelooflijk veel wedstrijden en naderen de seizoensontknoping. Lukt het nog wel om je rust te pakken tussendoor?
''Ja, dat gaat wel. Als ik niet bij AZ ben dan ben ik meestal gewoon thuis. Ik ga niet veel de deur uit. Soms wil ik ook even niet aan voetbal denken en dan kijk ik een film of kruip ik achter de laptop."

"We hebben een heel druk programma, maar ik kan nog altijd brengen wat er van me wordt gevraagd. Er is bij ons volgens mij niemand die toe is aan een wedstrijdje rust. Zondag spelen we al weer tegen Vitesse in Arnhem. Mooie wedstrijd.''