AMSTERDAM - AZ heeft zich in de eerste van twee kwartfinaleduels in de Europa League met Valencia een goede uitgangspositie verschaft voor de return over een week in Spanje. De ploeg van Gertjan Verbeek versloeg de topploeg uit de Primera Division in eigen huis met 2-1.

Voor AZ waren Brett Holman en Maarten Martens trefzeker. Mehmet Topal maakte een waardevolle uitgoal voor Valencia.

De thuisploeg probeerde de Spaanse opponent vroeg in de eerste helft te overrompelen met veel strijd en fel spel. De ervaren tegenstander uit La Liga liet zich echter niet verrassen, al kwam verdediger Ángel Dealbert twee keer goed weg toen hij Jozy Altidore vasthield in het eigen strafschopgebied.

Scheidsrechter Martin Atkinson wuifde beide gevallen weg, terwijl de Amerikaan zeker één keer recht had op een penalty.

AZ kreeg al snel door dat Valencia een gevaarlijke ploeg kan zijn. Dat werd voornamelijk getoond door Roberto Soldado, die vaak het eindpunt was in de vloeiende aanvallen die de ploeg van trainer Unai Emery produceerde. De spits sprong echter slordig met de geboden kansen om.

Eindpass

Ook AZ verprutste enkele mogelijkheden. Meestal was een gebrekkige eindpass van Johann Berg Gudmundsson hiervan de oorzaak. Toch kwam het team van Verbeek vlak voor rust op voorsprong door een fantastische treffer van Brett Holman, die een hoekschop van Martens in één keer uit de lucht nam en in de verre hoek schoot.

Na de pauze liet Dirk Marcellis zich verrassen door Mehmet Topal. De Turkse verdediger torende hoog boven de linksback van AZ uit en kopte de bal achter de kansloze doelman Esteban.

Valencia hield daarna lang controle over de wedstrijd. De Spanjaarden zetten vroeg druk op AZ, dat daardoor niet tot het vertrouwde combinatiespel kwam. 

Beloning

Omdat Valencia enkele kansen niet wist te benutten bleef AZ echter in een goede uitslag geloven. De Alkmaarders werden ruim tien minuten voor tijd beloond voor de getoonde strijdlust: Martens kreeg de bal in de Spaanse zestien knap aangespeeld door Holman en knalde feilloos raak.

AZ bleef tot het laatste fluitsignaal zoeken naar extra lucht voor in het uitduel over een week in het Estadio Mestalla. Helaas voor de volle tribunes in het AZ-stadion bleef het bij twee keer juichen.