ZEIST - Het uitvoerend comité van de UEFA is vrijdag akkoord gegaan met de Women's BeNe League, een gezamenlijke voetbalcompetitie voor vrouwen met teams uit Nederland en België. 

Dit maakte de KNVB bekend. De competitie moet komend seizoen van start gaan.

Het bondsbestuur van de KNVB en het uitvoerend comité van de Belgische bond (KBVB) waren het eerder al eens geworden over de opzet, structuur en inrichting van de Women's BeNe League.

Na de toestemming van de UEFA kunnen aspecten als reglementen, commerciële zaken, financiën, competitieschema en communicatie verder worden ingevuld. Jan-Willem van Dop is daarvoor aangesteld.

Rond de vrouweninterland België-IJsland op 4 april spreekt de KBVB met de veertien Belgische clubs uit de hoogste afdeling over de voortgang van het project.

Een dag later spreken de zeven Nederlandse clubs uit de eredivisie voor vrouwen met de KNVB, voorafgaand aan de interland Nederland-Slovenië in Venlo.

Twee Leagues

Het is de bedoeling dat tijdens de eerste seizoenshelft de clubs gewoon in eigen land uitkomen. Van beide landen plaatsen de nummers één tot en met vier zich voor de Vrouwen Bene League A.

De nummers vijf tot en met acht uit de Belgische en Nederlandse competitie komen na de winterstop uit in de Vrouwen Bene League B. Nederland zoekt dus nog één extra club die vrouwenvoetbal wil gaan spelen.

Mooie uitdaging

De hoogst geklasseerde Belgische en de hoogst geklasseerde Nederlandse club van de Vrouwen BeNe League A kwalificeren zich voor de UEFA Women's Champions League. "Vanaf volgend jaar hebben we structureel meer wedstrijden en komt er meer ritme in de competitie", aldus Daphne Koster, aanvoerster van Oranje van het Nederlands vrouwenelftal.

"Dat zal commercieel en mediatechnisch interessanter zijn dan de huidige situatie. Bovendien kunnen de beste spelers in Nederland zich in de play-offs meten met de besten van België en dat is een mooie uitdaging."