EINDHOVEN - PSV heeft donderdag met opgeheven hoofd afscheid genomen van het Europese podium.

Het gelijkspel in Eindhoven tegen Valencia (1-1) was weliswaar niet genoeg om de kwartfinales van de Europa League te bereiken, maar betekende wel een lichtpuntje na de serie zware nederlagen die tot het ontslag van Fred Rutten leidde.

Het spel bood de nieuwe hoofdtrainer Phillip Cocu ongetwijfeld ook een aantal aanknopingspunten om op verder te gaan.

Zo oogden de Brabanders in defensief opzicht wat minder kwetsbaar dan de voorbije weken, toen de doelpunten wel heel gemakkelijk werden weggegeven. De eerste opdracht die Cocu zichzelf dan ook gegeven heeft, is van PSV weer een stabiel team te maken.

Zelfde elf

De kersverse hoofdtrainer koos voor dezelfde elf spelers die zondag tegen NAC ook aan de aftrap stonden van wat uiteindelijk de laatste wedstrijd van Rutten bleek te zijn. Cocu voerde wel een wijziging door aan de rechterkant, waar Georginio Wijnaldum en Zakaria Labyad van positie wisselden. Juist van die rechterkant, met Stanislav Manolev als offensieve back, kwam het meeste gevaar van PSV.

Op aangeven van Manolev kreeg Ola Toivonen halverwege de eerste helft een uitgelezen mogelijkheid de score te openen. De Zweedse aanvoerder zag zijn kopbal echter worden gekeerd door doelman Diego Alves. Als PSV het Valencia nog echt lastig had willen maken, had Toivonen die riante kans moeten benutten.

Nu bleven de Spanjaarden, die vorige week voor eigen publiek lange tijd heer en meester waren en met 4-2 wonnen, relatief eenvoudig overeind.

Tyton

Op slag van rust voorkwam Przemyslaw Tyton dat Valencia uit een van de scherpe counters zou scoren. De Poolse doelman kreeg nog net een handje achter een lob van Jordi Alba. Aan het begin van de tweede helft had Tyton echter geen antwoord op een schot van Sofiane Feghouli, dat onderweg met het hoofd van richting werd veranderd door Adil Rami: 0-1.

Het sierde PSV dat het na die tegenslag toch enthousiast bleef jagen op een treffer. De beloning kwam na ruim een uur spelen, via Toivonen: 1-1. De noodzakelijke extra twee treffers om de kwartfinales te halen bleven echter uit. Rami werd vlak voor tijd nog met rood uit het veld gestuurd.