AMSTERDAM - Thomas Vermaelen heeft Arsenal aan een belangrijke zege geholpen in het duel met Newcastle United. De verdediger tikte diep in de blessuretijd de 2-1 langs keeper Tim Krul.

De Londenaren kwamen in eigen huis na veertien minuten op achterstand door een doelpunt van Hatem Ben Arfa.

Een minuut later was het echter weer gelijk. Robin van Persie was andermaal trefzeker. Voor de international van Oranje was het zijn 26e competitietreffer.

Recordhouder

Daarmee is hij Nederlands recordhouder met het aantal goals in één seizoen in de Premier League. Ruud van Nistelrooij eindigde bij Manchester United in het seizoen 2002-2003 op 25.

In het vervolg van de eerste helft bleef Arsenal gevaarlijker al had Van Persie het ook regelmatig verbaal aan de stok met Krul.

Stormloop

In de tweede helft duurde het tien minuten voordat de wedstrijd weer op gang kwam. Daarna begon een stormloop op het doel van de bezoekers.

Tomas Rosicky, Van Persie en Vermaelen waren dichtbij de winnende treffer, maar schoten mis of vonden de uitstekend keepende Krul op hun pad. Vermaelen kreeg in de 95e minuut alsnog de winnende treffer op zijn naam.

Opstootje

Na de 2-1 ontstond er nog een opstootje waarbij opnieuw Oranje-internationals Van Persie en Krul hoofdrolspelers waren. Beide kregen de gele kaart voorgehouden door de scheidsrechter.

Arsenal dat vierde staat, komt door de late overwinning op 52 punten, één minder dan de nummer drie Tottenham Hotspur. De Spurs verloren zaterdag met 1-0 bij Everton.

Het gat met koploper Manchester United is vijftien punten. Newcastle United staat zesde en heeft acht punten minder dan Arsenal.