DOETINCHEM - Slechts een enkeling in de selectie van AZ wist zondag bij de aftrap tegen De Graafschap dat concurrent FC Twente had verloren bij NEC.

De Alkmaarders concentreren zich alleen op de eigen wedstrijden en dat loont. AZ won op de Vijverberg met 2-0 en is met nog negen competitieduels te gaan de trotse koploper van de eredivisie, terwijl de rivalen punten blijven verspelen.

''We zijn helemaal niet met anderen bezig. We kijken alleen naar onszelf en dat bevalt hartstikke goed'', zei Brett Holman, die in veel wedstrijden geldt als aanjager van AZ. Rasmus Elm, zondag één van de doelpuntenmakers, vult hem aan.

''Het maakt ons niet uit of zij verliezen, als we zelf maar winnen. Ik weet niet of het werkt als je alle uitslagen kent. De één raakt erdoor gemotiveerd, de ander juist gespannen. Wij doen het zo.''

AZ was gewaarschuwd voor De Graafschap. Vorig seizoen verloor de club met 2-1 in Doetinchem. De formatie van coach Gertjan Verbeek is dit jaar vooral slordig in uitduels bij de 'kleine' tegenstanders uit de eredivisie.

Onder meer NAC Breda, Roda JC, FC Utrecht en Excelsior snoepten de lijstaanvoerder punten af. Bovendien had AZ een zwaarbevochten zege op Udinese (2-0) voor de Europa League in de benen.

Omschakeling

''De eredivisie is heel anders. Na zo'n Europese wedstrijd is het zowel mentaal als fysiek een omschakeling'', moet Elm bekennen. Hij liet zich in de tweede helft wisselen omdat hij naar eigen zeggen 'helemaal op' was.

Voor Holman betekent een internationaal duel vaker dat hij een wissel kan verwachten in de slotfase. Iets waar de 27-jarige aanvaller wel mee kan leven. ''De trainer heeft er altijd wel een bepaalde reden voor. Met mijn spel ben ik misschien wat eerder moe.''

De energie van Holman kan AZ vaak wel goed gebruiken. Tegen De Graafschap draaide het op een dramatische grasmat vooral om strijd.

''Combineren was kansloos op dit veld. We kwamen niet in ons spel en dan komt het op strijd aan. Die hebben we geleverd'', aldus Holman.

Magistraal

Het magistrale doelpunt van Elm, een doeltreffende corner, brak de wedstrijd open. De traptechniek van de Zweed wordt alom gevreesd door keepers op de Nederlandse velden. Niemand anders durft de bal meer op te eisen.

''Dat proberen ze soms wel, maar meestal gebeurt dat niet'', zegt Elm lachend. ''Maar ik sta open voor discussie.''

Met lastige wedstrijden tegen Twente, PSV en Feyenoord voor de boeg durft Elm nog geen voorspellingen te doen over de afloop van de titelrace.

''Er zijn nog veel punten te verdelen.'' Holman, die AZ na dit seizoen verlaat, droomt alvast van zijn tweede kampioenschap na 2009. ''Dat zou helemaal top zijn.''