DOETINCHEM - AZ had zondag de grootste moeite om het stugge De Graafschap te verslaan. Pas in blessuretijd was het uitduel met de Doetinchemmers beslist: 0-2. Zo pakte koploper AZ een voorsprong van drie punten op Ajax, de nieuwe nummer twee in de eredivisie.

Op het dramatische veld van de Vijverberg maakten beide ploegen er een matige wedstrijd van. Kansen kwamen eigenlijk alleen voort uit hoge voorzetten omdat er op de hobbelige grasmat amper gecombineerd kon worden.

AZ was duidelijk de betere ploeg, maar stuitte veelvuldig op de hechte defensie van de thuisploeg. Toch viel vlak na rust de treffer voor de Noord-Hollanders. De Graafschap ging daarna wel aanvallen, maar doelman Esteban bleef op de been. In de extra tijd werd het nog 0-2.

AZ heeft dit seizoen al vaker moeite om wedstrijden te winnen na een Europese week. De laatste vier pogingen leverden geen zege op. Donderdag werd in eigen stadion knap gewonnen van Udinese.

Zondag was AZ geen schim van het team dat de Italianen zijn wil oplegde. Coach Gertjan Verbeek kon dan ook niet beschikken over Maarten Martens, die met bovenbeenklachten kampt. Zijn creativiteit werd duidelijk gemist.

Terugtrekken

Het had eveneens te maken met de verdedigende spelopvatting van De Graafschap. Trainer Richard Roelofsen kiest er ook in thuisduels voor om zich op eigen helft terug te trekken. Rydell Poepon is eigenlijk de enige speler met aanvallende intenties, maar hij moest het tegen AZ in zijn eentje opknappen.

De bezoekers kwamen vlak na rust op voorsprong. Rasmus Elm draaide een corner in een keer achter de onoplettende keeper Yves De Winter. Het was na zijn doeltreffende hoekschop tegen Roda JC, eerder dit seizoen, al de tweede keer dat de Zweed op die manier scoorde

Falkenburg

Gelukkig voor de toeschouwers trok De Graafschap na dat doelpunt wel naar voren. Michael de Leeuw was twee keer koppend erg dicht bij een treffer.

Erik Falkenburg zorgde in de blessuretijd voor de beslissing. De formatie van Verbeek profiteerde zo optimaal van de nederlagen van concurrenten FC Twente en PSV.