LONDEN - Het Nederlands elftal heeft woensdag een einde gemaakt aan een reeks teleurstellende resultaten.

De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk versloeg Engeland op Wembley na een bizarre slotfase met 3-2. Arjen Robben maakte in blessuretijd de winnende treffer.

De vicewereldkampioen was wel weer eens toe aan een succesje na drie slechte wedstrijden. Vooral de afstraffing in november door Duitsland riep veel twijfels op in de aanloop naar het EK.

Op Wembley hervond het Nederlands elftal weer iets van zijn glans, al was het spel met name in de eerste helft zwak.

Sturen

Van Marwijk meldde zich in de openingsfase keer op keer langs de zijlijn om te proberen zijn team bij te sturen. Oranje zette nauwelijks druk op de bal, waardoor de Engelsen de bal steeds makkelijk rond konden laten gaan.

Van Marwijk had Nigel de Jong weer naast Mark van Bommel geposteerd, het controlerende blok dat op het WK zo goed functioneerde. Oranje deed echter nauwelijks denken aan het team dat in Zuid-Afrika onoverwinnelijkheid uitstraalde.

Tegen Engeland waren bijna alle topspelers van Oranje weer beschikbaar. In tegenstelling tot tijdens de afstraffing in Hamburg maakten Robben en Robin van Persie dit keer wel deel uit van het elftal.

Van Persie kwam als spits echter nauwelijks in het spel voor. De topscorer van de Premier League werd na rust afgelost door Klaas-Jan Huntelaar.

Individuele klasse

Na rust kwam Oranje wat beter voor de dag. Twee momenten van individuele klasse leken het duel te beslissen.

Robben opende in de 57e minuut na een fraaie solo de score, een minuut later kopte Huntelaar de bal op aangeven van Dirk Kuijt keihard binnen (0-2).

Hij viel meteen geblesseerd uit, omdat hij in botsing kwam met Chris Smalling. Beiden lagen een tijdje aangeslagen op de grond.

Huntelaar werd afgelost door Luuk de Jong. Inmiddels was ook Stijn Schaars op het veld gekomen, in plaats van Erik Pieters. In de slotfase maakten Ron Vlaar (voor Khalid Boulahrouz) en Urby Emanuelson (voor Wesley Sneijder) nog hun opwachting.

Bizar slot

Ondanks de marge van twee treffers leek Oranje genoegen te moeten nemen met een gelijkspel omdat Gary Cahill en Ashley Young het gastland in de laatste tien minuten weer langszij brachten. Robben schonk het Nederlands elftal echter alsnog de tweede zege ooit op Wembley.

In de aanloop naar het EK oefent Nederland nog tegen Bayern München (22 mei), Bulgarije (26 mei), Slowakije (30 mei) en Noord-Ierland (2 juni).