SYDNEY - De Australische voetbalfederatie FFA heeft besloten Gold Coast United aan het einde van het seizoen uit het Australische profvoetbal te verwijderen.

De bond besloot daartoe nadat de eigenaar van de club, de biljonair Clive Palmer, zich laatdunkend had uitgelaten over de A-League en vervolgens in een felle ruzie met de federatie verwikkeld raakte.

''We hadden geen andere keuze dan de integriteit van de A-League te beschermen, namens de negen andere clubs, de spelers, coaches en vooral de fans'', ze FFA-preses Frank Lowy.

Lachertje

Palmer had eerder de A-League als een 'lachertje' en 'onbeduidend' omschreven. Toen hij daarmee een storm van kritiek over zich heen kreeg, verordonneerde hij zijn spelers - onder wie de Nederlander Peter Jungschläger - om een duel te spelen met shirts waarop 'Freedom of Speech' stond te lezen.

Gold Coast staat momenteel laatste in de A-League. Bij het laatste duel keken zaten amper 1750 mensen op de tribune. Palmer heeft inmiddels aangekondigd dat hij naar de rechter stapt.