KATWIJK - Sommige voetballers dromen hun hele leven van een eenmalig optreden op het 'heilige' gras van Wembley. Dirk Kuijt betreedt de voetbaltempel van Londen woensdag echter voor de tweede keer in slechts vier dagen tijd.

De 31-jarige aanvaller uit Katwijk veroverde zondag met Liverpool de League Cup op Wembley. ''Dat was een unieke ervaring, geweldig om zo'n prijs voor 90.000 man in een van de mooiste stadions ter wereld te winnen'', aldus Kuijt, die het woensdag met Oranje opneemt tegen Engeland.

Klaas-Jan Huntelaar verwoordde het maandagavond na de training op het amateurcomplex van Quick Boys misschien nog wel het treffendst.

''Als voetballer moet je minimaal één keer in je leven op Wembley hebben gespeeld'', zei de spits van Schalke 04, die toch al alle grote stadions in Spanje, Italië en Duitsland van binnen heeft gezien. ''Wembley heeft iets magisch.''

Walhalla

Het Nederlands elftal speelde zes keer op het 'oude' Wembley, dat gezien wordt als het walhalla van het voetbal. In het stadion met de twee beroemde torens veroverde Engeland in 1966 de wereldtitel. In 1977 boekte Oranje op Wembley de eerste zege ooit op de Engelsen, door twee treffers van Jan Peters.

Legendarisch was ook het WK-kwalificatieduel in 1993, met het prachtige doelpunt van Dennis Bergkamp, de keiharde elleboogstoot van Jan Wouters op het jukbeen van Paul Gascoigne en de cruciale gelijkmaker van Peter van Vossen vanaf elf meter.

Minder goede herinneringen bewaart Oranje aan de afstraffing op het EK 1996 (4-1), al was het doelpunt van Patrick Kluivert uiteindelijk net genoeg om de kwartfinales te bereiken.

Eerste wedstrijd

Woensdag lonkt voor het huidige Oranje de eerste kennismaking met het volledig vernieuwde stadion. ''Het wordt voor de meesten van ons de eerste wedstrijd op Wembley, voor mij ook'', aldus Wesley Sneijder.

''Ik heb er echt zin in. Het stadion zal vol zitten en dit is een mooie wedstrijd waarbij iedereen meekijkt. Het is niet mijn prioriteit om me in Engeland in de kijker te spelen, maar wel mooi meegenomen, dat geef ik eerlijk toe'', aldus de middenvelder die met Internazionale aan een teleurstellend seizoen bezig is.

Debutanten

Voor Ola John en Luciano Narsingh kan het helemaal een mooie avond worden in Londen. De debutanten in de selectie hopen dat ze woensdag wat speeltijd krijgen van bondscoach Bert van Marwijk.

''Want wat is er nou mooier dan debuteren op Wembley?'', aldus Narsingh. Het antwoord laat zich raden.