ENSCHEDE - Met de nodige moeite heeft FC Twente zondag op eigen veld gewonnen van FC Utrecht. In de Veste van Enschede werd het 1-0. De thuisclub riep bijna de ellende over zich af door veel kansen te missen. FC Utrecht raakte bij spaarzame uitvallen paal en lat.

Als wel vaker op eigen veld had FC Twente moeite kansen uit te spelen. FC Utrecht speelde defensief én gecontroleerd. Er was weinig ruimte voor de thuisclub. Als er al een mogelijkheid was, greep de Utrechtse doelman Roberto Férnandez goed in.

Toch kwam het elftal van coach Steve McClaren voor rust op voorsprong. In de 44e minuut tikte Luuk de Jong binnen, na een fraaie voorzet van rechtsback Tim Cornelisse. Het was zijn 19e treffer in de competitie. De Jong scoorde inmiddels tenminste één keer in de laatste zeven eredivisieduels van FC Twente.

Het was één van de weinige vloeiende acties in het eerste deel. Verder was er nog een fraai schot van aspirant-international Ola John, waarbij Férnandez nog net kon ingrijpen. In de openingsfase was een treffer van Willem Janssen afgekeurd wegens buitenspel.

FC Utrecht kwam niet veel toe aan aanvallen. Aanvankelijk had alleen Anouar Kali een aardige schietkans, die werd geblokkeerd door verdediger Douglas. Verder was het voornaamste doel van het team van trainer Rob Alflen, vervanger van de door ziekte afwezige Jan Wouters, de tegenstander van scoren af te houden.

Asare

De beste mogelijkheid van Utrecht kwam na bijna zeventig minuten. Nana Asare kreeg vrije doortocht naar het doel van Nikolai Michailov, maar schoot op de paal. De Ghanees was gelanceerd door Edouard Duplan, die de bal zomaar door tegenstander Leroy Fer in de voeten geschoven kreeg.

Daarvoor al had FC Twente meer afstand kunnen nemen. Nacer Chadli was met een aardig hakballetje en een kopbal dichtbij de 2-0, maar vond beide keren Férnandez op zijn weg. De keeper uit Paraguay haalde ook nog een knal van John uit de bovenhoek.

In de slotfase echter ontsnapte FC Twente opnieuw, toen invaller Mike van der Hoorn tegen de lat kopte.