AMSTERDAM - De laatste weken stond zijn positie onder de lat bij Ajax nadrukkelijk ter discussie. Zondagmiddag moesten de Amsterdammers op het kunstgras van Excelsior sluitpost Kenneth Vermeer echter danken voor de drie punten in het met 4-1 gewonnen duel.

Vermeer hield zijn ploeg op de been door een strafschop te keren en vooral in de tweede helft verschillende keren knap in te grijpen. Met name een inzet van Tim Vincken werd door de keeper knap uit het doel gehouden.

Ajax begon aan de lunchwedstrijd met Excelsior in de wetenschap dat het van de laatste vijf keer dat het om 12.30 uur aftrapte in een uitduel geen enkele keer de volle buit wist binnen te halen. Daarentegen deed de ploeg afgelopen week vertrouwen op in het gewonnen Europa League-duel tegen Manchester United.

Strafschop

De Amsterdammers waren in de openingsfase dan ook duidelijk de bovenliggende ploeg. De hekkensluiter kwam er in het begin niet aan te pas en moest toezien hoe Aras Özbiliz, die ook in Manchester een sterk optreden kende, beheerst binnenschoot na een knappe aanval waar ook Miralem Sulejmani en Ricardo van Rhijn bij betrokken waren.

De thuisploeg begon daarna meer risico te nemen. Nadat Vincken na een kleine twintig minuten al de eerste waarschuwing had gegeven, troefde hij na 25 minuten spelen Van Rhijn af die aan de noodrem trok en een penalty veroorzaakte. Vermeer troefde op de lijn echter Edwin de Graaf af, wiens inzet wel goed geplaatst, maar niet hard genoeg was.

Een kwartier later mocht Ajax scheidsrechter Pol van Boekel danken dat Excelsior geen tweede strafschop kreeg. Rangelo Janga ging weliswaar theatraal naar de grond, maar werd wel degelijk geraakt door Vermeer. De leidsman besloot echter de Rotterdamse aanvaller te bestraffen met geel.

Hoekschop

Vlak voor rust leek Siem de Jong voor de beslissing in de wedstrijd te zorgen door vanuit een hoekschop de 2-0 achter sluitpost Wesley de Ruiter te koppen. Na 67 minuten spelen herhaalde Jurgen Mattheij dat kunstje echter aan de andere kant waardoor het duel weer volledig open kwam te liggen.

Daarvoor hadden beide ploegen al kansen gehad op een doelpunt. Een schot van Özbiliz belandde op de lat en een inzet van Vincken werd door een katachtige reflex van Vermeer uit het doel gehouden.

Doodschop

Jan Vertonghen zorgde voor enige ophef door een pittige overtreding waarbij hij zijn tegenstander vol op de borstkas raakte. Van Boekel besloot hem geel te geven waardoor de Belg even later correct handelend kon optreden toen Roland Alberg in het strafschopgebied van Ajax op dook.

Aan de andere kant probeerden Toby Alderweireld en Özbiliz middels afstandschoten opnieuw het verschil op twee doelpunten te brengen. Beide keren vonden zij echter De Ruiter op hun weg.

In de slotfase kwam Excelsior niet verder dan een slap schot van Vincken dat met gemak door Vermeer buiten de palen werd gehouden. Vijf minuten voor tijd besliste De Jong het duel met zijn tweede treffer. Vertonghen zorgde middels een counter in de laatste minuut voor de geflatteerde 4-1 eindstand.

Door de overwinning hervindt Ajax de aansluiting bij koplopers PSV en FC Twente, die later vandaag nog in actie moeten komen.