NIJMEGEN - Een prima spelend NEC heeft zaterdagavond de eerste overwinning sinds eind januari geboekt. In de eigen Goffert werd FC Groningen met 4-0 verslagen, direct de grootste zege voor de Nijmegenaren dit seizoen.

FC Groningen toonde zich in de volgepakte Goffert geen schim van de ploeg die vorige week nog thuis met 3-0 van PSV won. De gasten speelden laf, apathisch en kwamen de eerste helft geen moment in de wedstrijd.

Hoe anders was dat bij de thuisploeg. NEC, dat drie wedstrijden op rij had verloren, speelde vanaf het beginsignaal dwingend, aanvallend en enthousiast combinerend.

53e minuut

Veelzeggend was dat de ploeg van trainer Pieter Huistra pas in de 53e minuut voor het eerst op het doel van Gábor Babos schoot. NEC leidde op dat moment al met 2-0 door treffers van Leroy George en Lasse Schöne.

George werd in de 21e minuut door een prima steekpass van uitblinker Navarone Foor vrij voor doelman Luciano gezet, terwijl Schöne twaalf minuten later een voorzet van Bram Nuytinck van dichtbij binnenschoot.

Een ongekende luxe voor de moeizaam scorende ploeg van Alex Pastoor, al had de ruststand hoger kunnen en moeten zijn voor NEC.

Lat

Zo werden de bezoekers al na zes minuten gewaarschuwd door een kopbal van verdediger Rens van Eijden op de lat. Schöne was twee minuten na de openingstreffer van George al dichtbij 2-0, maar de Deense middenvelder schoot van dichtbij over.

Na rust kwam Groningen iets beter in het spel, maar bleef NEC de dominerende partij. Echt grote kansen waren lange tijd niet te noteren, tot doelman Babos in de 63e minuut een uittrap bij George bezorgde. De linkeraanvaller passeerde met een diagonaal schot voor de tweede maal Luciano.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld en de weerstand van de gasten definitief gebroken. In de 77e minuut bepaalde invaller John Goossens de eindstand op 4-0 door een schot van George op de doellijn het laatste tikje te geven.