KERKRADE - Richard Roelofsen beleefde zaterdag een prachtig debuut als hoofdtrainer van De Graafschap. 

De voormalige assistent van de afgelopen week vertrokken Andries Ulderink won met zijn ploeg bij Roda JC (0-2).

Daardoor heeft niet meer De Graafschap maar Excelsior nu de meeste verliespunten van alle clubs in de eredivisie.

De Graafschap boekte een beduidend beter resultaat dan vorige week, toen het voor eigen publiek kansloos van VVV-Venlo verloor (1-4). Toch liet ook het duel met Roda JC zien dat de nieuwe trainer Roelofsen nog veel werk wacht.

Malki en Junker

Want eigenlijk was er lang maar een club die voetbalde. Roda JC koesterde veruit het meeste balbezit en kreeg logischerwijs ook de beste kansen. Vooral Sanharib Malki en Mads Junker verschenen met enige regelmaat gevaarlijk voor het doel van de tegenstander uit Doetinchem.

Beide spitsen waren slordig bij het afwerken of stuitten na wel een geslaagde poging op doelman Yves De Winter, die een uitstekende indruk maakte.

Behoudend

Trainer Roelofsen koos voor een behoudende speelwijze met twee aanvallers en vier middenvelders. ''Zo blijven we tot aan het einde van het seizoen spelen'', kondigde hij aan. ''Het gaat nu alleen nog maar om punten pakken. Hoe dat gebeurt is niet belangrijk.''

De Graafschap nomineerde zich in Kerkrade inderdaad niet voor de schoonheidsprijs. De formatie liep vooral achter de tegenstander aan en verliet sporadisch de eigen helft.

Rydell Poepon

Knap van Rydell Poepon was dat hij na 26 minuten de eerste de beste mogelijkheid van De Graafschap wel verzilverde: 0-1.

Waar De Graafschap de thuisclub voor rust nog veel kansen gunde, kwam het in de tweede helft niet zo vaak meer in de problemen. Het aanvalsspel van Roda JC was niet alleen voorspelbaar. De middenmoter acteerde ook in een te laag tempo.

Gegroepeerd

De Graafschap bleef gegroepeerd verdedigen en gokte op die ene succesvolle counter, die tot vlak voor het laatste fluitsignaal op zich liet wachten. Soufian El Hassnaoui maakte op aangeven van Poepon 0-2.