GUADALAJARA - Johan Cruijff waarschuwde zaterdag dat er niet direct wonderen van hem verwacht moeten worden bij Guadalajara. De Nederlandse voetballegende tekende een contract voor drie jaar als adviseur bij de Mexicaanse voetbalclub met een optie voor een langer verblijf.

''Het is absurd om te denken dat het team ineens gaat winnen omdat ik er ben. We kunnen niet verwachten dat we morgen spelen als Nederland. Mexicanen zijn Mexicanen en Spanjaarden zijn Spanjaarden'', zei Cruijff bij zijn prestatie in het Omnilife stadion.

De steenrijke eigenaar Jorge Vergara ziet in Cruijff de oplossing om Chivas uit de ergste crisis in jaren te krijgen. De ploeg heeft al dertien wedstrijden op rij niet gewonnen.

Totaalvoetbal

''Cruijff zal de hele situatie van de club gaan analyseren en zal ons helpen om de beste beslissingen te nemen'', aldus Vergara. Hij wil dat Cruijff bij zijn club het zogenaamde 'totaalvoetbal' gaat invoeren.

Chivas speelt als enige ploeg in de Mexicaanse competitie alleen met spelers uit eigen land. Vergara gokte volledig uit de talenten uit de opleiding, maar dat pakt dit seizoen niet goed uit.

Lange termijn

''Het is de bedoeling dat Cruijff het project voor de lange termijn gaat leiden en niet voor de korte termijn'', zei Vergara.

Volgens Cruijff herbergt de club veel van kwaliteit. ''Maar er zijn altijd details die te verbeteren zijn. Het kan om technische of mentale problemen gaan, maar ook van alles zijn. We gaan eerst bekijken wat er moet gebeuren.''

Guardiola

Voordat hij besloot Guadalajara te gaan helpen, won Cruijff informatie in bij Pep Guardiola, de trainer van FC Barcelona. ''Hij speelde in het verleden ook in Mexico. Toen ik werd benaderd, heb ik eerst hem gesproken.''

Er kwamen een paar duizend mensen af op de presentatie van Cruijff. Hij vroeg geduld en loyaliteit van de fans. ''Want jullie zijn heel belangrijk voor de club'', zei Cruijff.