AMSTERDAM – RKC Waalwijk heeft Vitesse al weer haar vijfde competitienederlaag in zes duels na de winterstop toegebracht. In eigen stadion won de ploeg van Ruud Brood met 1-0.

De ploegen waren in de eerste helft vooral druk met elkaar aftasten in de stromende regen.

Mitchell Schet kreeg na een kwartier een goede kans namens RKC, maar Tomas Kalas zorgde er met een goed getimede tackle voor dat de aanvaller toch niet alleen op doelman Piet Velthuizen af kon. De doelman redde even later ook bij een inzet van Rick ten Voorde.

Krisztian Nemeth opende in de 37e minuut met zijn eerste doelpunt voor de Brabanders toch de score: 1-0. Velthuizen kon eerst de inzet van Robert Braber nog stoppen, maar moest vlak daarna het antwoord schuldig blijven op het schot van een meter of acht van de Hongaarse spits.

Beste periode Vitesse

Juist na de meevaller voor RKC begon de beste periode van Vitesse. In de 41e minuut mocht Renato Ibarra alleen af op RKC-doelman Jeroen Zoet, maar via de goalie caramboleerde de inzet van de aanvaller uit Ecuador op de lat.

Even later werd Hofs fraai aangespeeld door Alexander Büttner, maar hij raakte de bal vervolgens niet goed. Daardoor ontsnapte de thuisclub.

Weinig gevaar

In het eerste kwartier na rust was er weinig gevaar voor beide doelen. De bezoekers trokken in de tweede helft het initiatief wel naar zich toe, maar RKC stond dat toe en ving de zonder tempo spelende opponent meestal moeiteloos op.

Een paar kansjes waren er. Na een voorzet van Hofs kopte Marco van Ginkel over. Er was een aardig schot van Jan-Arie van der Heijden, dat werd gekeerd door Zoet.

Forceren

Vitesse-coach probeerde daarom na een uur wat te forceren door de lange spits Mike Havenaar te brengen voor middenvelder Jan-Arie van der Heijden.

De mogelijkheden waren echter ook daarna schaars en de grootse waren voor RKC, met name tweemaal via Geoffrey Castillion, die ingevallen was voor doelpuntenmaker Nemeth.

In de blessuretijd kreeg Vitesse via een andere invaller, Mart Lieder, haar beste kans van de tweede helft, maar de jonge aanvaller schoot ongecontroleerd over, waardoor de punten in Brabant bleven.