AMSTERDAM - Ajax heeft in de eerste helft van het boekjaar 2011-2012 een nettowinst van 11,8 miljoen euro gerealiseerd. Dat meldde de Amsterdamse club vrijdag.

Een jaar eerder hield Ajax 2,2 miljoen euro over. De hogere winst kwam onder meer door een afname van de kosten met ruim vier miljoen euro tot 44,6 miljoen euro.

De omzet van de beursgenoteerde club nam met bijna een miljoen euro toe tot 59,3 miljoen euro.

Transfers leverden Ajax in het afgelopen halfjaar per saldo niets op. De club verdiende negen miljoen euro aan de verkoop van onder anderen Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw, maar schreef ook 9,2 miljoen euro af op de transferwaarde van de huidige selectie.

Ajax verwacht over het hele boekjaar, ondanks lagere inkomsten uit Europese competities, een operationele winst te kunnen boeken. Of er ook een nettowinst overblijft, is volgens de club afhankelijk van de inkomsten uit transfers.

Het afgelopen halfjaar bedroeg de operationele winst, de omzet min de kosten, 14,7 miljoen euro. Dat is bijna vijf miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Premies

Ajax haalde afgelopen halfjaar ruim dertig miljoen euro binnen met kaartverkoop en wedstrijdpremies. Dat was vier miljoen euro meer dan een jaar eerder.

De inkomsten uit Europese competities namen met bijna vier miljoen euro af, doordat Ajax dit jaar rechtstreeks was geplaatst voor de Champions League. Een seizoen eerder werden twee kwalificatieronden met succes afgerond.

Het Europese kampioenenbal leverde Ajax wel ruim vier miljoen euro meer aan tv-inkomsten op dan een jaar eerder. Omdat het dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer was in de competitie hoefden de inkomsten niet te worden gedeeld.