AMSTERDAM - Nederland is dit seizoen het op twee na best presterende land in de Europese bekercompetities.

Alleen de Spaanse en Engelse clubs hebben deze jaargang in de Champions League en Europa League meer punten voor de coëfficiëntenlijst gescoord dan de eredivisieclubs.

Op basis van de coëfficiëntenlijst verdeelt de UEFA het aantal tickets voor de bekercompetities. De resultaten in de laatste vijf seizoenen worden hiervoor bij elkaar opgeteld.

De Nederlandse clubs wonnen donderdag zonder uitzondering hun returnwedstrijd in de Europa League. Alleen voor Ajax viel het doek; de 1-2 bij Manchester United was onvoldoende voor een plek in de achtste finales na de 0-2 thuisnederlaag.

PSV

Nederland heeft in het lopende seizoen een puntentotaal van 12.000, iets hoger dan nummer vier Duitsland (11.916). Italië staat vijfde, voor Frankrijk en België.

PSV heeft tot dusver de beste score van de Nederlandse clubs met zestien punten. FC Twente volgt met vijftien punten, voor AZ (13,5), Ajax (twaalf) en ADO Den Haag (drie). De meest succesvolle clubs dit seizoen zijn FC Barcelona en Real Madrid met elk 22 punten.

Op de coëfficiëntenlijst staat Nederland negende. De achterstand op Oekraïne is bijna ingelopen. Voor volgend seizoen mag de eredivisie twee clubs afvaardigen naar de Champions League (waarvan één in de voorronde) en vier naar de Europa League.