AMSTERDAM - AZ is tenminste tot zondagmiddag weer de lijstaanvoerder in de eredivisie. De ploeg van Gertjan Verbeek won zaterdagavond in eigen huis simpel met 2-0 van Excelsior en heeft nu weer drie punten voorsprong op concurrent PSV.

AZ startte met dezelfde elf spelers die afgelopen woensdag ADO Den Haag oprolden met 6-0. De Alkmaarders hadden tegen Excelsior aanvankelijk echter meer moeite met scoren.

De thuisploeg kreeg in de eerste helft legio mogelijkheden, maar Maarten Martens, Charlison Benschop en Brett Holman stuitten allemaal op keeper Wesley de Ruiter. Bovendien stonden paal en lat ook nog een doelpunt in de weg.

Excelsior kwam sporadisch voor het doel van AZ. Joost Broerse was het gevaarlijkst. Hij zag een vrije trap gered worden door Esteban.

Martens

AZ, dat deze week tegen Anderlecht het Europa League-avontuur vervolgt, was ook na rust de bovenliggende partij. Na een klein uur resulteerde dat in de 1-0. Na een combinatie tussen Martens en Holman schoot de Belg van dichtbij binnen.

Nauwelijks een minuut na de openingstreffer was de middenvelder opnieuw trefzeker. Martens profiteerde van goed werk van Benschop en scoorde alweer zijn vijfde goal in de laatste drie wedstrijden.

In het laatste kwartier kreeg AZ nog voldoende kansen om de score uit te breiden. Roy Beerens, Adam Maher en Jozy Altidore hadden hun vizier allen niet op scherp staan, zodat het bij 2-0 bleef.

AZ gaat door de zege weer alleen aan kop in de eredivisie. De Alkmaarders hebben drie punten voorsprong op PSV dat zondag nog speelt tegen De Graafschap. Excelsior zakt naar de zeventiende plek met veertien punten uit 21 wedstrijden.