AMSTERDAM - Manchester United is door een 2-1 zege op Liverpool in elk geval één dag koploper in de Premier League. Dankzij twee treffers van Wayne Rooney passeren 'The Red Devils' rivaal Manchester City.

Manchester United was de betere ploeg op Old Trafford en had na een half uur via Paul Scholes een grote mogelijkheid om de score te openen.

De ervaren middenvelder kopte een voorzet van Ryan Giggs evenwel in de handen van doelman Jose Manuel Reina. In de tweede helft vond de thuisploeg wel snel het net.

Een hoekschop werd in de 47e minuut onbedoeld verlengd door Jordan Henderson, waarna Rooney overtuigend raak schoot. Drie minuten later was de aanvaller opnieuw trefzeker. Hij schoot door de benen van Reina raak, nadat Antonio Valencia de bal had veroverd.

Grote kans

Het duel leek daarna gespeeld, Rooney liet een kans op een derde doelpunt liggen, maar Liverpool kwam tien minuten voor tijd toch nog terug. Luis Suarez kon simpel binnentikken, omdat Rio Ferdinand een vrije trap niet goed wegwerkte. Verder kwamen de bezoekers echter niet. 

Het is de zevende keer in acht seizoenen dat Liverpool verliest op Old Trafford in de Premier League.

Suarez

Het duel stond deels in het teken van een weerzien tussen Suarez en Patrice Evra. De Uruguayaan zat een schorsing van acht duels uit omdat hij medio oktober de Fransman racistisch zou hebben bejegend.

Bij het traditionele handen schudden voor de wedstrijd negeerde Suarez de uitgestoken hand van Evra.

De Fransman reageerde zichtbaar geërgerd. Hij trok nog aan de arm van de oud-Ajacied, maar die liep gewoon weg.

Politie

Na het rustsignaal moesten politieagenten en stewards spelers van beide clubs uit elkaar houden bij het betreden van de catacomben.

Na afloop provoceerde Evra de spelers van Liverpool door opzichtig en overdreven juichend over het veld te rennen. Het leidde opnieuw tot verhitte taferelen bij het ingaan van de spelerstunnel.

Fraaie serie

Overigens zette United een bijzondere reeks voort. De formatie heeft nu in zijn laatste 43 competitieduels in eigen huis gescoord, een verbetering van de recordreeks van 42 thuiswedstrijden met minimaal één doelpunt tussen februari 1955 en februari 1957.

United bezit 58 punten, ééntje meer dan Manchester City. De club van Nigel de Jong komt zondag pas in actie tegen Aston Villa.

Nummer drie Tottenham Hotspur ontvangt zaterdagavond Newcastle United. Liverpool neemt de zevende plek in.