ENSCHEDE - Heracles Almelo heeft vrijdagavond voor een daverende verrassing gezorgd door te winnen bij FC Twente. In de Veste werd het in de Twentse derby 3-2 voor het elftal van trainer Peter Bosz.

Het was de eerste competitiezege sinds 1985 van Heracles in Enschede.

In het oude Diekmanstadion zegevierde Heracles destijds met 3-0. De huidige assistent-trainer Hendrie Krüzen en de Enschedese postbode John ter Mors (twee) maakten de doelpunten. Sinds februari 2008 had Heracles bij FC Twente zelfs niet meer gescoord.

Het was pas de tweede uitzege van Heracles dit seizoen en de eerste overwinning die niet op kunsgras werd geboekt.

Effectiviteit

Na een aardige eerste helft leidde Heracles, dat vorige week gelijkspeelde tegen PSV, met 1-0. Dat was opvallend. FC Twente was meer in balbezit en kreeg verreweg de meeste kansen. Het ontbrak het elftal van Steve McClaren aan effectiviteit.

Na ruim een half uur scoorde Everton op fraaie wijze. De Braziliaan kopte een afgemeten voorzet van Samuel Armenteros achter doelman Nikolai Michailov. Het was eigenlijk de eerste keer dat de formatie van trainer Peter Bosz echt dreigend was.

Aan de andere kant werden kopballen van Leroy Fer en Luuk de Jong onschadelijk gemaakt door Remko Pasveer, de man in het Almelose doel. Na terugleggen van De Jong knalde Nacer Chadli op de lat. Dat gebeurde allemaal in het eerste half uur, voor de treffer van Heracles.

Druk

Na de hervattng had de thuisclub moeite de tegenstander onder druk te zetten. Vaak slaagde Heracles er in FC Twente ver van het doel te houden.

Na een uur was er een kopkans voor De Jong, die Pasveer op zijn weg vond. De doelman redde knap bij een schot van Janssen. Aan de andere kant redde Michailov maar net bij een inzet van Everton.

In de 68e minuut zette McClaren met Glynor Plet een extra spits in, voor Wout Brama. Plet was de eerste seizoenshelft nog aanvaller bij Heracles. Onlangs werd hij overgenomen door FC Twente. Hij debuteerde tegen zijn oude club.

Iets meer dan een kwartier voor het einde werd het gelijk. De Jong scoorde na een pass van Chadli. De aanvaller, definitief centrale spits sinds de komst van McClaren, scoorde tot nu toe in alle drie de wedstrijden sinds de winterstop.

Blunders

Heracles herstelde zich van de tegenslag. Blunders in de Twente-defensie leidden tot treffers van Darl Douglas en opnieuw Everton. De Jong zorgde in de extra tijd voor de 2-3, verder kwam Twente niet.