AMSTERDAM - SC Heerenveen heeft de halve finales van de KNVB-beker bereikt door een verdiende zege bij Vitesse: 2-1.

Topschutter Bas Dost maakte halverwege de tweede helft op aangeven van Daryl Janmaat de winnende treffer in het Gelredome.

Tegen de verhouding in was Vitesse in de eerste helft op voorsprong gekomen via Stanley Aborah, die profiteerde van een uitstekende voorbereidende actie van Renato Ibarra.

Viktor Elm had de stand in de 67e minuut gelijkgetrokken na een foutje van Piet Velthuizen. Na de 2-1 van Dost kon Vitesse geen vuist meer maken tegen de sterkere Friezen.

Wel was in de slotfase Patrick van Aanholt, die Luciano Narsingh uit de wedstrijd speelde, nog dicht bij de gelijkmaker.

Bij Vitesse bleef aanwinst Jonathan Reis de hele wedstrijd op de bank. De ploeg van trainer John van den Brom heeft in 2012 nog niet gewonnen.

Ajax

Narsingh had eerder op de dag een streep gezet door een mogelijke overgang naar Ajax. ''Die interesse was natuurlijk heel mooi, maar ik was op deze wedstrijd gefocust'', legde hij na afloop voor de camera van Eredivisie Live uit.

''Als de clubs eruit zouden komen dan was ik me er pas mee bezig gaan houden, maar het was ook nogal kort dag. Dit is toch iets waar je een paar dagen over moet nadenken. Wellicht lukt het in de zomer wel. Ik hoop het.''