AMSTERDAM - Marc Janko heeft een overeenstemming bereikt met FC Porto. De Oostenrijkse spits verkast per direct  voor 3,5 jaar van FC Twente naar de nummer twee van de Portugese competitie.

Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Rob Jansen dinsdag.

''Porto en Marc wilden graag met elkaar in zee. Als die intentie er is van twee kanten, kun je ook sneller zaken doen'', meldt hij.

De 28-jarige Janko verkiest FC Porto boven Celtic en Fulham, die ook interesse hadden in de diensten van de lange aanvaller.

Na het ontslag van trainer Co Adriaanse had Janko minder toekomstperspectief in Enschede. De nieuwe coach Steve McClaren kiest voor Luuk de Jong in de punt van de aanval.

Janko kwam anderhalf jaar geleden over van Red Bull Salzburg. De kopsterke spits scoorde veelvuldig voor FC Twente, maar kon voetballend minder overtuigen.

Plet

Twente heeft Heracles Almelo-spits Glynor Plet aangetrokken als vervanger voor de Oostenrijker. Dat melden de Heraclieden op de eigen website.

Plet (25), die eerder onder contract stond bij FC Den Bosch, Telstar en FC Lisse, speelde tot nu toe 41 wedstrijden voor Heracles, waarin hij zeventien keer het net vond.

Heracles neemt op zijn beurt twee jongelingen over van Twente. Middenvelder Joey Belterman (18) en aanvaller Ninos Gouriye (21) maken de overstap van Enschede naar Almelo. Belterman ondertekende een contract voor 2,5 jaar, Gouriye verbond zich voor anderhalf jaar aan Heracles.

FC Twente bereikte eerder op de dag ook een akkoord met ADO-aanvaller Wesley Verhoek, die voor 2,5 jaar tekent in Enschede.